Ce faci cand iti pierzi locul de munca de la multinationala
O intrebare extrem de legitima in zilele noastre: Ce faci cand iti pierzi locul de munca de la multinationala? Despre asta vreau sa va vorbesc in articolul asta. Despre experienta mea si despre senzatiile pe care le traiesti si ce trebuie sa faci.
Locul de munca – cum iti schimba viata pirderea lui
Daca ti-ai pierde locul de munca intr-o perioada de bum economic probabil ca nu ar fi la fel de nasol. Dar in perioadele de criza e nasol, mai aes daca ai peste 40 de ani. Daca mai pui pe deasupra si o pozitie de management e foarte posibil sa obtii un cocteil exploziv. Atat pentru tine cat si pentru familie. Daca pana atunci iti gaseai foarte repede un job in perioada de criza gasitul unui job pare ceva din alta dimensiune.
Mie mi s-a intamplat asta in 2010 si nu realizasem cat de nasola era situatia. In mod normal dupa ce plecam de la un job in 2 saptamnai imi gaseam altceva si incepeam. In 2010 era in Ianuarie cand mi-am pierdut jobul, iar Ianuarie si Februarie sunt luni nasoale pentru cautat joburi. Mai nasoale decat August, de exemplu. De fapt, daca tin bine minte in August am gasit cela mai bune joburi. Aveam doar 34 de ani atunci, adica eram inca in carti, ca sa zic asa.
Care era problema
Lucrasem pe pozitii de management la companii mari. Credeam ca asta e un atu, dar aveam sa constat ca era, de fapt, o piatra de moara. Inepusem sa aplic la joburi si sa ma duc la niste interviuri. Asta mi-a mai ridicat moralul la inceput. Cu toate ca paream ca eram persoana potrivita pentru job nici unul nu se finaliza. Raspunsul era tot timpul acelasi: “am ales pe altcineva”. Si nu intelegeam ce dracu se petrece.
Pe de alta parte putinii bani pe care ii aveam pusi pentru zile negre incepeau sa se termine. Prietenii incpeusera sa uite ca i-am ajutat candva sau unii imi spuneau direct ca sunt intr–o situatie nasoala si nu ma pot ajuta. Tot castelul de nisip incepuse sa se destrame. Daca mai pui si chestiunea ca ma duceam la interviuri si nimic nu se finaliza ai idee de cat de nasol era.
Am aflat ulterior de ce nu se finalizau interviurile: eram supracalificat. Am concuzionat asta dupa ce am discutat cu niste amici care patisera acelasi lucru. Sa va explic ce inseamna supracalificat in viziunea angajatorilor ca sa intelegeti: inseamna ca esti bun, dar ceri bani multi si ei nu ar vrea sa plateasca atat in criza. Asta e prima varianta. A doua varianta e ca le spui ca accepti bugetul lor de salariu ca sa anulezi prima chestie. Nici asa nu merge pentru ca se vor gandi ca accepti pentru 2-3 luni pana gasesti ce vrei tu si ii lasi cu curu’ in balta.
Care e solutia?
Aici am vesti proaste pentru tine pentru ca nu exista o solutie universala. Eu m-am facut antreprenor, ala a fost imboldul, dar nu la toti se potriveste asta. Iar la mine a fost greu, greu de tot. 1 an de zile a fost de cosmar. Tot ce te sfatuiesc sa faci este sa gasesti ceva care sa te ajute sa treci de perioada de criza. Criza asta de acum, din 2020 inca nu a inceput si cred ca va fi mai dura decat cea din 2010.
Daca esti in situatia de a fi pierdut jobul in criza asta fa tot ce trebuie sa faci pentru a trece de perioada asta. Trebuie sa fie un semnal pentru toti: crize vor fi in permanenta si trebuie sa fii pregatiti cu ceva pe langa job, iar acel ceva sa o poate lua din loc cand ai nevoie. Asta inseamna sa iti faci ceva paralel si sa aloci 1 ora zilnic pentru chestia paralela. Orice iti place poti face si orice nu iti ia asa de mult timp. Si pune bani pentru zile negre, un fond de rezerva care te va ajuta psihic.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: De ce e bine sa faci optimizari de procese in criza