LogisticaSupply Chain

Ce facem cu stocurile mari achizitionate la preturi mari

Exista o problema delicata in piata la unele companii: stocurile mari si achizitionate la preturi mari. Sunt companii care se aprovizioneaza din China si care au un timp de aprovizionare foarte mare (45-60 de zile). In astfel de cazuri, pentru a evita out of stock companiile tin stoc de 6 – 9 luni la numite produse. Asta inseamna ca au achizitionat produsele la preturi mari acum 6-9 luni. Preturile mari se datoreaza in principal transortului, dar nu numai. Nu stiu daca stiti, dar transportul naval s-a scumpit de 6-7 ori in perioada 2012-2022 fata de anii anteriori pandemiei.

Astfel de valori ridicate ale pretului transportului au afectat major costul de intrare al produselor. Acum transportul s-a ieftinit seminificativ, iar asta inseamna ca produsele achizitionate acum au preturi mult mai mici decat cele achizitionate anul trecut, la final de an. Iar asta e o problema foarte mare pentru multe companii pentru ca, pactic nu prea mai pot vinde acele produse.

De ce stocurile mari achizitionate la finalul anului trecut atarna greu

Pentru ca nu mai pot fi vandute, in piata fiind acum produse cu preturi mult mai mici. Nu poti scadea pretul pentru ca intri in dumping. Cu toate astea, sigura solutie buna este sa scapi de ele, cat mai rapid posibil. Pentur ca daca nu scapi de ele vei avea o mare problema de cash flow. Acum e tarziu, dar nu foarte tarziu de a scapa de aceste produse si de la le transforma in cash.

Aceiasi situatie se intampla si in cazul produselor car enecesitau multa enerie pentru a fi produse. Odata ce pretul energiei a scazut, produse cu pret mai mic vor intra in piata. Iar asta va crea probleme extrem de mari produselor fabricate cand pretul eneriei era mare.

In astfel de situatii e bine sa incepi din timp sa scapi de acele produse. Sa incepi sa dai discount proresiv si sa minimizezi pierderile. E foarte clar ca vei avea pierderi, dar cu cat incepi procesul asta mai devreme cu atat mai bine pentru tine si pentru companie. Cert este ca acele produse trebuiesc transformate in cash. Cat mai repede posibil pentru a putea finanta compania mai departe. Altfel vor aparea probleme mari.

Tu ai astfel de probleme?

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *