Management

Ce e acela un RPA

Cred ca toti ati auzit de UiPath, compania cu radacini prin Romania, dar mai putini ati auzit de RPA. Daca vei citi articolul pana la final vei afa urmatoarele:

  • ce e acela un RPA
  • cu ce te ajuta un robot process automation

Ce e acela un RPA

RPA este acronimul de la Robot Process Automation, adica roboti care automatizeaza procese. Dupa cum stiti, in fabrici, dar nu numai, exista acei roboti care efectueaza sarcini. Sarcinile pe care le fac acesti roboti sunt fizice, adica iau obiecte si le muta dintr-un loc in altul.

Robotii astia nu se refera la acei roboti ci, se refera, la roboti software. Adica niste robotei sub forma cod software care fac anumite sarcini repetitive si degreveaza oamenii. Conceptul nu e nou, existand astfel de roboti software de mult timp. Unii le numesc scripturi, altii coduri, proceduri etc. Au diverse denumiri. Deci nu a inventat nimeni nimic nou sub soare. Ceea ce a facut UiPath a fost sa creeze roboti care sa faca aceleasi sarcini ca un om in interfata software.

Daca sunteti familiarizati cu conceptul de macrouri din excel atunci ati inteles ce fac robotii astia software in noau varianta. Adica inregistreaza miscarile pe care tu le faci intr-un ecran si repeta aceleasi miscari la nesfarsit. In functie de situatie se apeleaza un robot sau un alt robot. Exact ca macrourile din excel sau din word.

Inainte de asta existau roboti care se conectau direct in bazele de date ale softurilor. Dezavantajul acestor scripturi era ca trebuia sa stii structura bazei de date si aveai nevoie de ajutor specializat. Ajutorul specializat era atat pe baza de date cat si pe programare, adica pe scris cod.

RPA-urile de la UiPath rezolva problema asta pentru ca fac actiuni in interfata exact cum ai face tu. Nu mai ai nevoie de ajutor specializat nici pe programare nici pe baze de date sau EDI.

Cu ce te ajuta un robot process automation

Un RPA – robot process automation te ajuta sa iti automatizezi taskurile repetitive. Adica, de exemplu, daca introduci facturi dintr-un site web in ERP-ul companiei, de exemplu. Ii arati pasii si el va face pasii de fiecare data la fel preluand datele din site-ul web si introducandu-le in ERP prin interfata.

Ajutorul e foarte mare si te ajuta sa salvezi mult timp pe sarcini care nu sunt generatoare de plus valoare.

Dac ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Soft de transport – vital pentru firma ta

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „Ce e acela un RPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *