Ce are omul in stomac
Poate o sa vi se para ciudat titlul asta (ce are omul in stomac), dar e extrem de relevant pentru business. Daca cititi pana la final o sa vedeti de ce.
Ce o sa abordez in articolul asta:
- sa va explic care e legatura intre “ce are omul in stomac” si Ion Tiriac;
- o sa vedeti de ce e important in business chestia asta cu ce are omul in stomac.
- Probabil, dupa ce o sa cititi articolul asta o sa folositi informatiile de aici in jobul sau business-ul vostru;
In Ianuarie, neavand ce face, intr-o pauza de programare la WebWMS, m-am uitat pe youtube la un filmulet in care Esca ii lua un interviu lui Tiriac. Nu sunt fan Tiriac, asa cum nu am fost si nu voi fi niciodata fan Steve Jobs, dar le admir rezultatele, insa nu le folosesc produsele.
Preambul
La un moment dat Esca il intreaba pe Tiriac cum de a lucrat el cu Boris Becker pentru ca era cunoscut ca nemtii nu prea faceau performanta in tenis la vremea aia. Tiriac i-a zis ca a fost extrem de reticent la inceput sa colaboreze cu el pentru ca era …neamt. Dar la insistentele unui prieten comun (antrenorul lui Beker de atunci, un roman sas) s-a dus sa-l vada.
Tiriac i-a zis ca el se uita la 2 chestii la un om cand il evalueaza: ce are in stomac si ce are in cap omul respectiv. Exact asa s-a exprimat, aveti filmul pe Youtube daca vreti sa-l vedeti. Si el evalueaza asta la un om exact in ordinea aia. Daca “nu are nimic in stomac” (o sa va explic mai tarziu de ce, de fapt asta e de bine in sensul exprimat de Tiriac, adica omul nu prea ar trebui sa aiba nimic in stomac, adica sa-i fie “foame”) nu ajunge sa se uite ce are in cap omul ala. Adica primul criteriu era eliminatoriu.
Ce inseamna asta “ce are omul ala in stomac”?
Se stie ca foamea este cel mai puternic agent motivant al omului, si, alaturi de frica il face pe om sa faca lucruri pe care pana atunci nu le putea fac. Nu fizic nu le putea face ci psihic, erau bariere pe care nu le putea trece. De fapt, cand sufera de foame oamenii descopera o alta fata a lor. Se spune ca si gustul mancarii e altul atunci cand suferi de foame. “Ce are in stomac” de fapt vrea sa spuna cat de motivat e omul ala sa obtina rezultate. Si, de asemenea, daca “foamea” asta il va face sa treaca peste bariere, bariere pe care un om indestulat nu e motivat sa le doboare.
De fapt tot ce vroia sa transmita Tiriac era ca el vroia sa vada cat de motivat era tipul ala sa rupa barierele. Daca motivatie proprie si naturala, nu din asta artificiala ca cea care e creata de companii agetilor de vanzari. De fapt, si acolo se incearca crearea unei astfel de motivari (naturale) care e foarte puternica.
El a si testat asta pe Becker punandu-l sa se antreneze 1 luna de zile cu un alt jucator (nu ii mai tin minte numele pentru ca nu sunt fan tenis si nici alt sport). Acesta era un jucator care era foarte tenace, adica se antrena 6-8 ore pe zi. Vroia sa vada cat il tine pe Becker “foamea” asta.
Si l-a tinut 1 luna, timp in care a tinut ritmul cu celalalt, cu toate ca el nu era la nivelul ala. Dupa 1 luna s-a accidentat. Dar a fost suficient sa-i arata lui Tiriac ca e puternic motivat si ca va rupe barierele. Astae s-a si intamplat, a fost primul neamt care a facut istorie intr-un sport in care nemtii erau zob.
De ce e important asta in business?
Eu fac recrutare. E unul din serviciile pe care le ofer, si cu toti cei cu care discut le explic ca nu e important ce stie omul ala si e importanta atitudinea lui. Asta arata gradul natural de motivatie (ce are omul in stomac cum zicea Tiriac).
Asta este foarte important pentru ca asta nu se poate educa (mai ales dupa o anumita varsta). Deci, eu incerc sa-mi dau seama de gradul de motivare si de atitudinea omului respectiv inainte de a vedea ce stie, si e recomandat sa faceti si voi asta.
Cum? Asta e al dracului de greu de evaluat si nu exista, din ce stiu eu, retete sau intrebari magice. De fapt, unele firma de recrutare incearca sa vada asta prin setul ala de intrebari pe care il pun la interviu. Dar fiind un set standard nu prea iese bine pentru ca oamenii au invatat sa raspunda “politically correct”.
Eu le mai dau un exemplu, al presedintelui de stat, job care e cel mai dorit job dintr-o tara. Omul ala nu are cum sa aiba experienta de presedinte. Noi cand il alegem nu alegem experienta lui de presedinte ci atitutidinea lui. De asemeena alte elemente legate de persoana si personalitatea lui. Si daca daca pentru jobul suprem noi alegem atitutidine, de ce pentru joburi mai putin importante alegem experienta?
Concluzie
Chestia asta cu “ce are in stomac” nu e noua, nu am intalnit-o doar la Tiriac ci si la alti antreprenori mioritici care ii zic “vezi cat de disperat e omul ala”. De fapt lucrurile sunt un pic diferite pentru ca unii antreprenori mioritici vizeaza disperarea. Pe cand Tiriac vizeaza determinarea, lucruri care sunt fundamental diferite din punctul meu de vedere.
Sper ca articolul asta sa-ti fi schimbat un pic optica si sa folosesti chestiile astea in viitor cand vei interactiona cu oameni. Articolele astea eu le scriu in special pentru manageri si antreprenori. Si as vrea sa nu se simta nimeni lezat de ceea ce am scris pentru ca nu e in intentia mea sa lezez pe nimeni.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe acesta: Management performant – furntul de la clienti