Cat de importanta e curatenia in depozit

In foarte multe depozite prin care merg vad ca e mizerie, asta fiind motivul pentru care vreau in acest articol sa-ti explic de ce e importanta curatenia in depozit.

Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • care sunt cele 2 motive motive importante care te vor face sa pastrezi curatenia in depozit
  • cum poti face curatenie eficient.

Care sunt cele 2 motive care te fac sa pastrezi curatenia in depozit

Curatenia in depozit e posibil sa nu ti se pare o chestiune importanta. Asta pentru ca crezi ca oamenii se vor descurca si asa, adica printre cartoane, cutii, paleti etc. Sunt mai multe chestiuni legate de a pastra curatenia in depozit, dar eu am sa ma leg doar de 2 dintre ele:

  • sanatate si igiena. Daca nu faci curat in depozit se va acumula praf. Praful se acumuleaza mai ales daca nu speli pe jos si daca nu speli peste tot cu regularitate. Praful acumulat se depunde pe produse si e inspirat de catre oameni. Asta duce, in timp la costuri pentru curatarea produselor sau la scaderea vanzarilor datorita faptului ca pridusele par vechi si imbatranite. Inspirarea prafului de catre oameni duce la degradarea starii lor de sanatate si apritia alergiilor. Si nu numai a lor ci si a ta pentru ca s i tu stai in depozit cu ei. Finalmente, lipsa curateniei te va costa atat din punct de vedere calitate produse cat si din punct de vedere oameni. Acolo unde se imbolnavesc oamenii nu mai vin. Sau vin si pleaca imediat. Iar rotatia mare de personal costa.
  • ineficienta proceselor logistice. Daca nu te-a convins punctul anterior poate te va convinge asta. Fiecare carton, cutie, palet care nu e la locul lui va duce la pierdere de eficienta. Asta pentru ca de fiecare data pickerii vor trebui sa le ocoleasca. Asta duce la timpi mai mari de picking si costuri mai mari pentru tine. Costurile mai mari vin din faptul ca iti vor trebui mai multi oameni sa faci aceleasi operatii. iar asta inseamna bani.

Cum poti face eficient curatenie

Intr-un depozit nu se face curatenie pentru ca …nu avem timp. Asta e ceea ce aud eu cel mai des cand intreb asta. De fapt nu lipsa timpului e problema reala ci lipsa de organizare si planificare. Asta e cauza reala care duce la lipsa aia de timp care se vede.

Deci, cu o planificare si o organizare mai riguroasa se poate face ceva ca sa se gaseasca timp pentru a face curatenie. Calculele facute de mine in anumiite depozite (de cateva mii de metri patrati) releva faptul ca lipsa curateniei te costa mai mult decat salariul minim pe o luna a unui om. Dar nu e neaparat necesar sa angajezi oameni pentru asta ci se pot face aceste operatiuni cu oamenii pe care deja ii ai masurand si normand activitatile pe care deja le ai. Si cand faci asta o sa vezi ca exista timpi morti in procese si timpi neacoperiti, timp care cu ceva mai multa organizare pot fi folositi pentru curatenie.

Daca nu stii sa amsori ma poti cheam sa te ajut, ai in partea de ssu a paginii datele mele de contact.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Stivuitoare cu senzor de acceleratie

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Cat de importanta e curatenia in depozit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *