DepoziteImplementare WMS ERP

Cat costa un WMS?

wms
wms

Oare stie cineva de la inceput cat costa un sistem informational de genul WMS?

WMS (warehouse management systems), pentru cei care nu stiu, este un soft care va ajuta sa faceti managementul depozitului si a operatiunilor din depozit. WMS, ca solutie software incepe sa gestioneze operatiile si procesele de la usile de intrare ale depozitului/depozitelor si termina gestionarea acestor procese la portile de iesire ale depozitului/depozitelor. O astfel de solutie software se poate integra cu sistemele ERP (enterprise resource planning) prin intermediul sistemelor EDI (electronic data interchange).

Un astfel de sistem poate sa coste de la citeva mii de euro (am gasit pe eBay o solutie de vreo 2000 de euro) pina la citeva sute de mii de euro, depinzand foarte mult de solutie, furnizor, implementator, complexitatea operatiunilor de logistica si de modulele achizitonate.

Da, trebuie sa stiti ca o astfel de solutie este o solutie complexa, iar solutiile premium sunt construite modular in ideea de a oferi clientului doar ceea ce are el nevoie la acel moment si putand sa dezvolte solutia pe masura ce nevoile clientului de maresc, o astfel de abordare ducand la o reducere de costuri si la plata solutiei pe masura ce ai nevoie de ea.

Cat costa totusi o astfel de solutie WMS?

Greu de spus intr-o astfel de etapa, deoarece daca, licentele au un pret oarecum fix si se poate determina numarul corect, in partea de implementare lucrurile sunt mai complicate, iar aici costuri pot avea variatii mari. Exista totusi o solutie care va garanteaza costurile finale, e vorba de solutia WebWMS, singura solutie gratuita din piata (nu necesita licentiere pentru solutie sau server) si care va garanteaza contractual suma maxima pe care o platiti. Vezi detalii despre cat costa WebWMS aici.

O astfel de solutie, in principiu, nu va poate aduce reduceri de costuri care sa fie mai mari de 30%, iar pretul total al solutiei ar trebui sa fie corelat cu perioada maxima de amortizare a investitiei (perioada care poata sa fie maxim 2 ani pentru companii medii si maxim un an pentru companii mari).

Ce buget ar trebui sa aiba un WMS

Luand in calcul toate aceste aspecte ar trebui ca o astfel de solutie sa se incadreze undeva, ca si buget, intre 0.2% (valoarea poate scadea si sub 0.2% in functie de numerul de licente cumparate si cifra de afaceri a companiei) si maxim, maxim (spun maxim de 2 ori pentru ca sunt foarte darnic cu valoarea maxima) 0.8% din cifra de afaceri. De obicei, o solutie profesionala si buna coboara sub 0.5% din cifra de afaceri, iar toti marii furnizori de astfel de solutii iau in calcul aceste valori atunci cand isi calculeaza bugetele de venituri. Totodata, aceste cifre sunt niste cifre reale coroborate cu posibilitatile de reducere de costuri pe care o astfel de solutie o ofera.

Cifre exacte va pot fi oferite de catre furnizorii de astfel de solutii, dar trebuie sa aveti mare grija cu ofertele pe care le primiti, deoarece unele din aceste oferte nu sunt corelate cu reducerile realede costurile pe care vi le poate aduce.

E bine ca intr-un astfel de proces sa apelati la profesionisti. Bazandu-ne pe experienta din consultanta am dezvoltat un WMS pe care il oferim gratuit companiilor. Detalii despre WebWMS – WMS gratuit gasiti aici: WebWMS

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

8 comentarii la „Cat costa un WMS?

 • Salut Robert ,
  O intrebare foarte provocatoare! Plaja de preturi este cum spuneai de la cateva mii la cateva milioane ( euro) .
  Tin insa sa te contrazic cu privire la amortizare , fiindca multi amortizeaza in mai multi ani, iar trei ani ar fi chiar rezonabil .
  Capcanele la achizitia unui WMS ar fi :
  – posibilitatea utilizatorului de a-si configura singur algoritmi .
  – posibilitatea utilizatorului de a adauga singur interfete cu alte sisteme .
  – posibilitatea utilizatorului de a avea acces personalizat cu drepturi pentru anumite meniuri si chiar campuri , iar drepturile sa vizeze operatiuni de vizualizare , modificare, stergere , dupa cum se doreste de catre administrator .
  – posibilitatea de a-si extrage rapoarte , si de a le personaliza fara ajutorul providerului , daca nu il doreste .

  De aceste criterii nu trece nici un soft vest european vazut de mine , toti providerii incercand sa iti dea ceva si sa iti ia pielea de pe tine atunci cand vrei sa mai schimbi ceva , sa adaugi un camp , un raport etc …

  Nu vreau sa fac reclama , dar singurul soft configurabil de catre un utilizator , la un nivel foarte mare ( algoritmi , generator de rapoarte , configurare de interfete , atribute etc ) provine din Grecia si are implementari la multi operatori logistici din Romania , ofera consultanta in Romania , si , mai ales se gasesc oameni care stiu sa lucreze cu aceasta aplicatie pe piata .
  Nu ii spun numele pentru a fi sigur ca postezi comentariul.
  Cred ca ar fi interesant sa faci un clasament ( eu am cumparat un studiu cu 1500 $ ) pentru WMS-urile folosite in Romania .

  Succes!
  Alex Staneci

  Răspunde
 • Alex, nu vreau sa te contrazic cu privire la softul de care zici, dar mai sunt si alte extrem de flexibile si configurabile. Ceea ce spui tu referitor la posibilitatea de configurare a unui soft de catre un utilizator poate fi de multe ori o capcana. O firma achizitioneaza un soft de la un furnizor extern (nu il construieste singura cu toate ca ar avea aceasta posibilitate), deoarece doreste achizitionarea unui sistem testat, stabil, la cheie si care sa functioneze pe necesitatile lui. Exerienta mea practica spune ca oricat de multe setari flexibile vei avea la dispozitie, te vei delecta un pic cu ele (daca esti specialist) si apoi vei ramane la una singura care se muleaza pe necesitatea ta. Trebuie doar, ca la inceput, sa ai un consultant bun si cu experienta si care sa identifice corect necesitatea si setarea (furnizorul) care rezolva acea necesitate. Altfel vei plati bani multi pe niste optiuni pe care nu le folosesti decat foarte putin la inceput si apoi nu mai ai nevoie de ele.

  Răspunde
 • Sunt de acord cu tine , insa am exemple de softuri care te tin legat , adica mai platesti mii de euro pentru orice raport sau derivatie de flux.
  Cu siguranta , multi nu folosesc toate optiunile , iar unii , chiar daca le au , nu vor fi in stare sa le foloseasca.
  Ce faci insa daca vezi ca pentru “customizari ” ajungi sa dai de 3-4 ori mai mult decat pretul initial , iar mentenanta e dupa programul provider-ului ( 10:00- 17:00)?
  Prin setarile posibile ( in plus) am intalnit oameni care au invatat logistica , au vazut ca un lucru se poate face in mai multe feluri , si astfel au ajuns sa optimizeze fluxurile , alegand ce e mai bine pentru ei .

  O zi buna!

  Răspunde
 • Orice soft te tine legat de furnizor, asta e si ideea, altfel nu ai mai plati mentenanta, up-date-uri etc. Orice soft are nevoie de customizari, nu exista soft pentru care sa nu se faca customizari, mai ales la mediul de business din Romania. Fiecare firma care lucreaza are in Romania are cutumele ei si e greu sa nu faci customizari, mai ales daca esti furnizor de soft, stii ca acel client va fi legat de tine si vrei sa ii iei banii. De asta e bine sa stii de la inceput ce vrei si ce ai nevoie si sa alegi variante care iti permit scalabilitate pentru business.

  Răspunde
 • Exista si posibilitatea de a livra un WMS impreuna cu un motor de raportari, astfel incat orice raport ulterior sa fie configurabil de user. Daca datele exista in baza de date atunci raportul devine joaca de copii. Eu unu recomand sa fie un sistem web-based, pe taguri RFID (costa mai multe la inceput, dar este mult mai rentabil) astfel incat se poate face inventarul rapid, se gaseste un produs in timp foarte scurt si se poate automatiza – trimiti brat mecanic sa ridice produsul, fara interventie umana, fiind alocare dupa tag RFID. Ca sa nu mai vb ca sunt telefoane cu cititor RFID, astfel incat controlul inopinat se poate face scurt si rapid.

  Răspunde
 • Bogdan, tehnologia RFID este inca scumpa la mometul asta, iar eu nu stiu nici o companie relevanta care sa foloseasca aceasta tehnologie. Nu spune nimeni ca nu e buna, insa investitia in aceasta tehnologie va face ca ROI-ul sa se realizeze intr-o perioada foarte mare de timp. Pe langa asta genereaza probleme suplimentare cu managementul acestor dispozitive RFID.

  Răspunde
  • Orice soft WMS ar trebui sa functioneze basic cu RFID. RFID e un numar, la fel ca si codul de bare, doar ca e citit prin alt fel de terminale.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *