Cat adblue consuma o masina

Adblue este o solutie pe baza de uree care se intorduce in sistemul evacuare al masinii cu scopul de a reduce noxele. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • cat adblue consuma o masina
  • ce costuri suplimentare implica asta

Cat adblue consuma o masina

Asa cum va ziceam, adblue e o solutie bazata pe uree care se introduce in sistemul de evauare al masinilor diesel. Scopul este de a reduce oxizii de azot. Tehnologia a inceput sa fie folosita odata cu trecerea masinilor la normele de poluare euro 6.

Atat turismele cat si camioanele sunt dotate cu sisteme automate de injectie adblue. De fapt, sistemul a fost folosit pe scara larga la camioane si apoi a fost introdus pe turisme. Initial pe turisme s-au intordus filtrele de particule. Aceste filtre de particule aveau dezavantajul ca erau extrem de scumpe si trebuiau inlocuite dupa o anumita perioada de timp.

Sistemul este unul automat si in functie de modul de exploatare al masinii consumul de adblue difera. In mod normal o masina cu motr de 2 litri consuma in jur de 1 litru la 1200-1300 de km.

Pe masura ce capacitatea motorului creste, creste si consumul de adblue. De exemplu un camion ajunge sa consume 1.6 litri pe 100 de km sau 16 litri la 1000 de km. De obicei, camioanele au rezervoare de 100-150 de litri si pot face cu un rezorvor intre 6500 si 7500 de km. Asta depinde de tipul camionului.

La turisme rezervoarele sunt intre 12 si 24 de litri. Rezervorul e calculat pentru a tine 15.000 sau 30.000 de km in functie de perioada de revizie a masinilor. Un rezervor de 12 litri va tine aproximativ 15.000 de km si unul de 24 de litri aproximativ 30.000 km.

Ce costuri suplimentare implica asta

In principiu, costul suplimentar este dat de costul de adblue. Iar aici preturile variaza foarte mult. O sa gasiti pe piata adblue incepand de la pretul de 1.3 leri pe litru pana la 10-12 lei pe litru. Pentru turisme, daca veti cumpara de la reprezentantlee auto pretul va fi intre 3 si 7 lei pe litru. Daca vreti sa cumparati de la benzinarie atunci veti gasi de la 2 la 5 lei pe litru in functie de reteaua de benzinarii.

Daca cumparati caantitati mari la rezervoare de 1000-2000 de litri pretul poate scadea sub 1.3 lei pe litru.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Ce inseamna asigurare CMR in transport

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *