Care e diferenta intre Webservice si API

Discut cu diversi oameni mai mult sau mai putin specializati pe iT care nu inteleg diferenta intre WebService si API. De aceea vrea sa va explic asta. Daca vei citi pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • care e diferenta intre WebService si API
  • la ce ne ajuta asta

Care e diferenta intre WebService si API

O sa incerc sa explic diferenta intre WebService si APi cat mai simplu ca sa puteti intelege. Folosim din ce in ce mai mult conceptele astea si in logistica. Sa zicem ca avem 2 softuri: ERP si WMS. Eu o sa ma refer mlt la WebWMS pentru ca e al meu. Cele 2 softuri trebuia sa comunice intre ele si sa schimbe informatii.

Fiecare soft este format din 2 elemente: o baza de date si o interfata. Baza de date stocheaza datele, iar prin intermediul interfetei, tu utilizator, accesezi datele din baza de date. Nu numai ca le accesezi, dar le prelucrezi, le modifici etc.

Cel mai simplu ar fi ca softurile sa schimbe informatii intre ele la nivel de baza de date. Adica baza de date de la ERP sa comunice direct cu Baza de date de la WebWMS. E posibil dar nu e recomandat. Asta pentru ca prin intermediul interfetei se fac tot felul de validari si verificari ale datelor inainte de a fi introduse sin baza de date. De asemenea, datele sunt structurate intr-un anume mod pentru a fi introduse in baza de date.

De aceea au aparut aceste solutii WebService si API.

Cum functioneaza ele

Sa zicem ca ERP-ul ar enevoie de date din WebWMS. WebWMS fiind o solutie nativ web, adica dezvoltata pe platforma web conexiunile de tip WebService si API sunt native. Asta inseamna ca nu trebuie sa faci modificari la server sau sa instalezi alte programe. Asta inseamna simplitate si robustete in functionare.

Cu cat solutia software depinde de mai multe softuri pentru a functiona cu atat e mai putin reliable.

WebService inseamna ca ERP-ul, cand are nevoie de date va accesa un link cu un mic program din WebWMS care ii scoate datele de care are nevoie. Si i le pune intr-un anume format de document structurat. Documentele structurate sunt formatele html, xml, json, pdf etc. Un document structurat este un document care are o anumita structura care poate fi citita de computer, dar si de om.

Deci prin WebService ERP-ul apeleaza un link de pe web prin care isi ia datele. Simplu si eficient. Hai sa vedem acum care e difrenta intra WebService si API.

Pentru asta trebuie sa vedem cum lucreaza API. API e tot un webservice, adica lucreaza la fel. Singura diferenta este ca la API trebuie sa te “autentifici”. API inseamna, de fapt, comunicare la nivel de aplicatie, iar WebService la nivel de masina. API mai are si alte caracteristici in afara de autentificare, dar pentru a pastra lucrurile simple e suficient atat, Adica nu poti apela scriptul (programelul de la WebWMS care iti da datele) daca WebWMS nu vede ca esti autorizat sa vezi acele date. Pentru asta e necesar un cod de autentificare. Acest cod este unic. Cand apelezi schiptul prin WebService se verifica daca esti “autorizat”. Adica daca codul e valid si corect. Daca da iti returneaza datele, daca nu nu. Atat de simplu e. Datele se returneaza la fle ca la WebService.

La ce ne ajuta asta

Asa comunica softurile intre ele si e o meotda de comunicare eficienta, rapida si simpla. Chiar daca vi se pare ca e o tehnologie recenta, o sa fiti surprinsi sa aflati ca nu e. Tehnologia WebService si API exista de aproape 40 de ani.

In web ea e folosita de mult timp. In softurile de business ea nu a fost folosita pentru ca softurile de business nu prea sunt create pe tehnologie web. In afara de WebWMS si alte cateva.

Sper ca ai inteles care e diferenta intre WebService si API.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Soft de transport – vital pentru firma ta

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *