Logistica

Cand finantele spun una si logistica spune altceva

Zilele astea mi-a fost dat sa ma lovesc de un adevar: logistica spune ca nu se poate ceea ce finantele si liderii mondiali spun ca se poate. Cam asta se intampla aproape zilnic intr-o companie. Iar de aici apar multe discutii legate de operatiuni intre directorul de logistica si directorul financiar. Eu, cand lucram, am avut nenumarate cazuri in care m-am certat cu directorii financiari. Pentru ca ei pun pe hartie ceva e logistica nu poate executa. Si nu neaparat ca nu se poate fizic ci nu se poate cu costurile asumate de ei. Uneori insa nu se poate oricati bani ai avea. Ajungi in situatia in care incerci sa le explici asta, dar ei nu inteleg foarte usor. Nu toti, multi dintre ei inteleg pentru ca au experienta (ma refer la directorii financiari)!

O astfel de situatie se intampla acum cu gazul natural lichefiat care se doreste a se cumpara din SUA pentru a se reduce dependenta de Rusia. Financiar se poate realiza, chiar daca costa mai mult. Pe hartie e totul bine si frumos! Cand ajungi la logistca iti dai seama ca oricati bani ai avea asta nu functioneaza.

Pentru a intelege asta inseamna sa intelegi cum functioneaza logistica. Inaltii functionari din SUA si UE nu au inteles asta, se pare. Sau au inteles, stiau ca nu se poate face si cu toate astea au anuntat public ca se poate face.

Logistica spune ca nu se poate face acest transfer de gaz

Se poate face, dar nu in cantitatile pe care le promit liderii politici. Ei discuta de 15 miliarde de metri cubi de gaz livrati de SUA catre Europa in anul 2022. Practic nu se pot livra decat cel mult 1 miliard de metri cubi de gaz pe an. Si asta se poate face daca vor fi folosite toate navele de transport gaz lichefiat de pe planeta doar pentru proiectul asta. Asta este practic imposibil de facut pentru ca mai sunt si alte proiecte in lumea asta in care e nevoie de acele nave.

Aceste nave sunt in numar de aproximativ 642 in toata lumea. Cel putin astea sunt informatiile pe care le am eu. Nu toate navele astea apartin SUA sau unor tari din UE. Ele mai apartin si altor state care nu cred ca vor renunta la proiectele lor strategice pentru ca UE sa primeasca gaz. Iar aici nu mai discutam de bani, pentru ca atunci cand discutam de siguranta energetica nu banii sunt pe primul loc ci siguranta.

Asa cum va spuneam, ceea ce arata bine pe hartie nu ineamna ca e si fezabil din punct de vedere logistic. Si ca e bine, inainte de a te arunca sa faci ceva sa vezi daca poti sa pui in practica acel proiect. Si daca poti sa-l pui in practica sa vezi si cu ce costuri poti face asta. Pentru ca, e foarte posibil, ca logistica sa iti strice rau de tot planurile.

Poate invata ceva despre logistica si liderii europeni si americani (sau intreaba niste consultanti buni). Si dupa ce vor invata posibil sa fi mai temperati cu declaratiile astea pompoase care nu au sustinere logistica.

O sa vedem daca se va intampla asta. Eu cred ca nu pentru ca, declaratiile, de multe ori, sunt mai importante decat realitatea!

Te invit sa te abonezi la newslettwr pentur a ramane in contact cu noutatile.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Cand finantele spun una si logistica spune altceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *