Cand esti ajutat de stocurile mari

In toata activitatea mea de pana acum, adica aproape 20 de ani de munca am vazut o sigura situatie cand stocurile mari au ajutat o companie. Daca vei citi acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

  • cum sa tratezi stocurile mari
  • cum poti rezolva problema eficient

Cum sa tratezi stocurile mari

In orice companie stocurile mari sunt o problema grava. Asta pentru ca genereaza atat costuri financiare cat si costuri operationale mari. De asemenea, pune in pericol mare afacerea. Pana acum in actvitatea mea de consultana am lucrat cu mai mult de 70 de companii. Intr-un singur caz am vazut ca stocurile mari au ajutat o companie. Dar pe termen scurt, pentru ca pe termen lung compania a pierdut.

Acea companie intrase deja in mari probleme legate de relatia cu furnizorii. Adica furnizorii nu ii mai dadeau marfa. Stocurile mari au ajutat-o sa supravietuiasca inca 3 luni. Asta pentru ca a mers pe stoc si a putut livra marfa la clienti.

Pe termen lung insa asta nu a ajutat, compania intrand in insolvesta si apoi in faliment. Problema care apare este ca in perioadele de bum livrezi mult si incasezi bani pe marfa. Bani care trebuiesc dati furnizorilor pentru ca ai luat marfa pe credit. Cu cat vanzarile sunt mai mari cu atat creste valoarea stocului si, de obicei, si marfurile care nu se mai pot vinde. Adica acele capete de stoc. In momentul in care apare recesiunea economiei totul se restrange, Mai putin banii pe care trebuie sa-i dai la furnizori pentru creditele furnizor din perioadele de bum.

Datorita constrangerii economiei vanzarile nu te mai pot sustine sa dai inapoi banii la furnizori. Si intri in colaps. De asta e necesar sa comanzi doar cat trebuie si sa reduci cat de mult se poate stocurile.

Reducerea de stocuri nu se poate face peste noapte de aceea e bine sa te pregatesti dinainte. Asta inseamna stocuri optimizate si bani pe credit la furnizor atat cat iti permiti.

Cum poti rezolva problema eficient

In primul rand trebuie sa ai in companie un proces de optimizare de stocuri. Asta inseamna sa comenzi cat trebuie si cand trebuie si sa rezolvi eficient problema capetelor de stoc si s apoti controla eficient procesul. Iar asta e un proces la care trebuie sa lucrezi permanent. Un proces destept te va ajuta sa nu te suprastochezi. Asta te va ajuta sa treci mai bine peste perioadele de cadere economica.

Un proces destept este cel de optimizare comanda din WebWMS. Procesul de acolo te ajuta sa optimizezi stocurile in toate punctele tale de lucru. Asta pentru ca le impune oamenilor un mod de lucru si pentru ca tu poti controla modul acela de lucru. La momentul actual sunt putini manageri care pot controla eficient comenzile de la furnizori.

Eu te pot ajuta sa setazi un astfel de proces eficient. Si nu e inca tarziu, pentru a “Winter is coming”.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Calcul costuri distributie

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *