Cand ai folosit ultima oara recompensele sentimentale
Recompensele sentimentale ar trebui sa faca parte din arsenalul tau de recompense. Iar astea ar trebui acordate angajatilor poate la fel de des ca recompensele materiale. Recompensele sentimentale au avantajul ca le creaza angajatilor sentimentul acela “contezi pentru mine”. Sau “imi pasa de tine”, iar asta duce, pe termen lung la loiialitate.
Cum poti acorda recompense sentimentale care sa conteze
Ma uitam la un canal de youtube in care o tipa i-a facut cadou unui angajat de al ei o masina de 150.000 de euro(masina la car eel visa de foarte multi ani). Si nu avea o firma cu o cifra de afaceri foarte mare, probabil pe la 7-8 mil de euro pe an. Dar, reactia angajatului a fost impresionanta si se vedea ca l-a castigat pe viata. El nu si-ar fi permis niciodata o astfel de masina. Sau chiar daca cumva, vreodata ar fi avut banii sa si-o cumpere nu l-ar fi lasat inima sa dea atatia bani pe o masina noua.
Ata e o recompensa sentimantala care conteaza. Nu ar fi avut acelasi efect daca i-ar fi dat un bonus de 150.000 de euro. Impactul ar fi fost, dar nu ataat de mare ca masina respectiva. Pe langa bani, masina aia arata ca ii pasa de nevoile lui, ca stie ce isi doreste. ii arata ca sunt apropiati si ca lucrand acolo si facandu-si treaba bine vata ii poate rezerva surpirze.
O astel de recompensa sentimentala e un semnal nu numai pentru el ci si pentru ceilalti care lucreaza in companie. Le arata ca daca isi fac treaba pot sa aiba surprize placute care sa le schimbe viata.
Astfel de recompense pentru a avea efectul maxim trebuie sa fie dedicate si pe ceea ce isi doreste omul respectiv. Altfel va avea efect, dar nu maxim. Poate va ganditi ca nu aveti bani sa dati unui angajat o masina, dar nu trebuie a le dati neaparat o masina. Poate le puteti da ceva de ziua copilului, ceva ce el ca parinte nu ii poate cumpara acelui copil. Si daca vine de el, de la parinte (ca si cadou pentru copilul lui) impactul asupra ambilor va fi foarte mare. Adica chiar daca tu faci cadoul ala lasa-l pe parinte sa-si asume meritele.
Ce trebuie sa faci pentru a putea da astfel de recompense
Sunt cateva lucruri importante:
- sa iti cunosti angajatii. Asta inseamna sa iesi cu ei, sa ii asculti, sa le intelegi dorintele si nevoile si sa stii ce il motiveaza. Adica, cumva, sa ii cunsoti dincolo de sedintele de la birou si glumele de pe hol.
- Sa alegi momentul perfect pentru asta. Sunt mai multe momente in care se pot da astfel de recompense, dar doar cateva sunt perfecte si vor avea impact maxim.
- recompensa sa fie naturala si din inima, adica sa arate ca “iti pasa”. Oamenii isi dau seama repede de chestiile facute doar ca “sa fie cumparati”. Si impactul e posibil sa fie negativ daca gestul a fost unul “de cumparare”.
- nu dezamagi. Daca nu poti face astfel de recompense macar nu te duce in directia opusa si anume sa dezamagesti. Oamenii au anumite asteptaari si daca le dai senzatia ca acele asteptari au sanse sa se realizeze si apoi nu concretizeaza impactul negativ e mare si, de obicei, extrem de greu de raparat.
Paote ca dupa ce ai citit acest articol o sa vezi cu alti ochi recompensele astea sentimentale. Si, daca inca nu stii asta pana acum, noi oamenii suntem condusi de sentimente. Si e ceva primordial si transcedental. Orice scoala si cursuri ai avea, oricat de detept sau prost ai fi sentimentele te conduc. Si va spun sincer ca nu vad prea multi manageri care sa foloseasca asta. fa un plan alege angajjatii carora sa s oferi aceste recompense sentimentale si incepe sa lucrezi pe zona asta.
Daca ti-a placut articolul te invit sal citesti si pe urmatorul: Inainte de lua decizii invata sa masori corect
Pingback: Procedura accidente masini - Logistic Specialist Blog
Pingback: Bune practici in managementul de flota - Logistic Specialist Blog