Calcul seismic la rafturile metalice

In articolul asta o sa vreau sa va povestesc despre calcul seismic, o chestiune oarecum trecuta cu vederea atunci cand cumparati rafturi metalice pentur depozit.

De ce ai nevoie de calcul seismic

Raspunsul e relativ simplu: Romania e o zona seismica. Asta e primul motiv. Chiar daca activitatea seismica nu are o frecventa mare si nu sunt inregistrate cutremure de intensitati mari. Calacul seismic trebuie luat in considerare cand construiesti ceva.

Rafturile metalice, la fel ca orice alta constructie, sunt supuse problemeleor generate de cutremure. Mai ales cand discutam de rafturi care au inaltimi mari si au paleti de greutate mare pe ei.

In cazul unui seism rafturile care nu sunt calculate pentru seism au mari sanse sa se prabuseasca. Asta poate genera accidente grave cu pierderi de vieti omenesti. Colapsarea rafturilor duce la posibilitatea de a cadea pe oameni care sunt in prejma lor sau pe utilaje care au sau nu oameni in ele. Asta duce ulterior la o gramada de probleme legale penale cat si de probleme de securitatea muncii. Asta e un alt motiv pentru o proiectare corecta a rafturilor.

Un al treilea motiv este dat de securitatea marfurilor. De obicei, intr-un depozit mare, exista marfa multa cu valoare de stoc mare. In cazul colapsarii rafturilor la un seism din cazua de lipsa de calcul seismic o parte importanta de marfa se poate distruge. O sa ziceti ca marfa e asigurata, dar lipsa calculului seismic al rafturilor e posibil sa va puna mari probleme cu recuperarea daunelor.

Un alt motiv este legat de pierderile financiare de dupa cutremur. Imposibilitatea de a stoca marfa in depozit pentru o perioada de timp si de a livra la clienti va poate pune afacerea in cap.

Fac sau nu fac calul seismic pentru rafturi

Parerea mea e ca ar trebui sa faci, sau sa achizitionezi un sistem de rafturi care are deja calculul seismic inclus. Sunt producatori si furnizori de rafturi care nu vand sistemul altfel.

Ce inseamna, de fapt, in termeni de bani calculul seismic? Daca la un sistem de rafturi fara calcul seismic vrei sa faci modificari astfel incat el sa fie conform cu normativele, asta inseamna 50-60% mai multi bani pe sistemul de rafturi. Se intampla asta pentru ca materialele trebuie sa fie mai groase. Asta inseamna mai mult metal, deci bani mai multi,

Pe de alta parte se schimba prinderea in pardoseala. Aceasta prindere trebuie sa fie mai solida si sa reziste la sarcini mai mari. Asta inseamna din nou mai multi bani.

Banii astia dati intial e posibil sa va scuteasca de multe costuri si batai de cap ulterioare.

Asa cum ati citit mai sus diferenta dintre un sistem fara calcul seismic si unul cu calcul seismic poate de fi mai mare de 50% la acelasi furnizor. Totusi, lucrurile in realitate nu stau chiae asa: la furnizori diferiti e posibil sa gasiti un sistem de rafturi cu calcul seismic cu doar 25% mai scump decat unul fara calcul seismic.

Stiind toate astea ce alegi: rafturi cu calcul seismic sau rafturi fara calcul seismic?

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Un comentariu la „Calcul seismic la rafturile metalice

 • aprilie 3, 2020 la 8:18 am
  Permalink

  Rafturi anti-seismice
  În prezent, rafturile de depozitare tradiționale nu mai sunt rezervate doar depozitelor industriale și centrelor de distribuție. Supermarketurile și depozitele companiilor utilizează în prezent rafturi de depozitare în zonele accesibile publicului larg. Deși convenabile, rafturile mari de depozitare reprezintă o amenințare majoră pentru public în timpul unui eveniment seismic. Conștientizând această amenințare, Guvernul României a legiferat prin Ordinul M.D.R.A.P. 393/2O15 noile reglementări tehnice din ˮGhidul pentru calculul și proiectarea la acțiunea seismică a structurilor metalice de tip rafturi pentru prezentare și depozitare în spații comerciale GP 128-2014ˮ. Respectarea acestor standarde este esențială pentru siguranța publică!

  Sistemul de izolare seismică a bazei:

  Reduce riscul pentru angajați și clienți în timpul unui cutremur
  Reduce costul potențial al pardoselilor întărite în zonele seismice
  Reduce pierderile de produse cu valoare ridicată în timpul unui cutremur
  Crește rezistența la impact a structurii rafturilor

  Sistemul de izolare seismică a bazei Pellegrino s-a dovedit a rezista celui mai puternic cutremur anticipat în Statele Unite, cu putine pierderi sau deteriorari ale marfurilor. Folosit într-un depozit sau supermarket, acest lucru poate reduce riscul de pierdere a produselor și de vătămare corporală.
  Izolatorul bazei este poziționat între coloanele raftului și ancorat în pardoseală folosindu-se procedurile standard de instalare. Acesta permite culisarea cadrelor verticale în timpul unui eveniment seismic, reducând efectul forțelor terestre violente exercitate asupra rafturilor în timpul unui cutremur.
  Sistemul de izolare seismică a bazei Pellegrino este ușor de instalat și oferă numeroase beneficii atât în ceea ce privește siguranța, cât și rentabilitatea investiției. Acești izolatori de bază pot fi utilizați pentru modernizarea rafturilor de depozitare existente și pot fi utilizați pentru rafturi produse și de alți producători.

  Designul unic al lui Ridg-U-Rak:

  Aplică o tehnologie dovedită de izolare a bazei pentru reducerea efectului forțelor terestre violente exercitate asupra rafturilor în timpul unui cutremur
  Nu obstrucționează operațiunile zilnice în nici un fel
  Nu împiedică încărcarea și descărcarea rafturilor
  Poate fi mutat cu ușurință în timpul reconfigurării depozitului
  Este o investiție facută o singură dată, care reduce riscul de pierdere a produselor și de vătămare corporală

  pentru mai multe detalii
  marius@baibia.ro

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *