Calcul seismic la rafturile metalice

In articolul asta o sa vreau sa va povestesc despre calcul seismic, o chestiune oarecum trecuta cu vederea atunci cand cumparati rafturi metalice pentur depozit.

De ce ai nevoie de calcul seismic

Raspunsul e relativ simplu: Romania e o zona seismica. Asta e primul motiv. Chiar daca activitatea seismica nu are o frecventa mare si nu sunt inregistrate cutremure de intensitati mari. Calacul seismic trebuie luat in considerare cand construiesti ceva.

Rafturile metalice, la fel ca orice alta constructie, sunt supuse problemeleor generate de cutremure. Mai ales cand discutam de rafturi care au inaltimi mari si au paleti de greutate mare pe ei.

In cazul unui seism rafturile care nu sunt calculate pentru seism au mari sanse sa se prabuseasca. Asta poate genera accidente grave cu pierderi de vieti omenesti. Colapsarea rafturilor duce la posibilitatea de a cadea pe oameni care sunt in prejma lor sau pe utilaje care au sau nu oameni in ele. Asta duce ulterior la o gramada de probleme legale penale cat si de probleme de securitatea muncii. Asta e un alt motiv pentru o proiectare corecta a rafturilor.

Un al treilea motiv este dat de securitatea marfurilor. De obicei, intr-un depozit mare, exista marfa multa cu valoare de stoc mare. In cazul colapsarii rafturilor la un seism din cazua de lipsa de calcul seismic o parte importanta de marfa se poate distruge. O sa ziceti ca marfa e asigurata, dar lipsa calculului seismic al rafturilor e posibil sa va puna mari probleme cu recuperarea daunelor.

Un alt motiv este legat de pierderile financiare de dupa cutremur. Imposibilitatea de a stoca marfa in depozit pentru o perioada de timp si de a livra la clienti va poate pune afacerea in cap.

Fac sau nu fac calul seismic pentru rafturi

Parerea mea e ca ar trebui sa faci, sau sa achizitionezi un sistem de rafturi care are deja calculul seismic inclus. Sunt producatori si furnizori de rafturi care nu vand sistemul altfel.

Ce inseamna, de fapt, in termeni de bani calculul seismic? Daca la un sistem de rafturi fara calcul seismic vrei sa faci modificari astfel incat el sa fie conform cu normativele, asta inseamna 50-60% mai multi bani pe sistemul de rafturi. Se intampla asta pentru ca materialele trebuie sa fie mai groase. Asta inseamna mai mult metal, deci bani mai multi,

Pe de alta parte se schimba prinderea in pardoseala. Aceasta prindere trebuie sa fie mai solida si sa reziste la sarcini mai mari. Asta inseamna din nou mai multi bani.

Banii astia dati intial e posibil sa va scuteasca de multe costuri si batai de cap ulterioare.

Asa cum ati citit mai sus diferenta dintre un sistem fara calcul seismic si unul cu calcul seismic poate de fi mai mare de 50% la acelasi furnizor. Totusi, lucrurile in realitate nu stau chiae asa: la furnizori diferiti e posibil sa gasiti un sistem de rafturi cu calcul seismic cu doar 25% mai scump decat unul fara calcul seismic.

Stiind toate astea ce alegi: rafturi cu calcul seismic sau rafturi fara calcul seismic?

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *