Management

Bani in economie si criza de coronavirus

Suntem in criza, in plina criza de coronavirus, iar unele state au ales sa pompeze bani grei in economie. SUA, Germania, Franta si multi altii pomepeaza bani in economie. Nu insa si Romania, Romania face asta timid. Poate va intrebati de ce. O sa incerc sa formulez niste raspunsuri in cele ce urmeaza.

Un scurt rezumat al acestui articol:

  • dece baga statele lumii bani in economie
  • De ce statul roman sta in expectativa
  • ce ar trebui sa faca statul roman ca sa salveze situatia

De ce statele baga bani in economie in criza de coronavirus.

Aparent ar parea ca aia ii plac mai mult pe patroni, iar ai nostri nu. Sau ca aia au bani si noi nu avem. Cam asa ar parea, dar o sa vedeti ca nu e chiar asa.

De ce ar trebui sa bagi bani multi in economie chiar daca nu ii ai?

Companiile private sunt coloana vertebrala a sistemului economic. Daca aceasta coloana vertebrala cade sau se rupe sitemul se va reface extrem de greu si cu multe, multe eforturi. Tarile mari stiu asta si mai stiu ca mediul de afaceri nu porneste la buton. Adica nu exista un buton de on pe care il apesi si el incepe sa functioneze.

Pentru ca asta ar trebui sa se intampla dupa ce trece criza asta. Ar trebui ca firmele sa inceapa sa produca pentru a plati taxe si a angaja oameni ca economia sa-si revina si sa se sustina. E ca si cum ai avea intrerupator pe care vrei sa apesi si sa se aprinda cat mai multe becuri, care sa inceapa sa lumineze. Degeaba vei apasa intrerupatorul daca nu mai ai becurile sau, si mai rau, daca ai furat cablurile du cupru si nu mai ai curent.

Pentru ca economia sa plece la buton trebuie sa te asiguri ca ai becuri. caburi, curent etc. Asta e motivul pentru care statele baga bani in economie si ajuta companiile private.

Un alt aspect este cel al banilor. Nu bagam bani ca nu avem si e mai important sa bagam banii in sanatate acum. Asa e, e corect! Dar banii in economie vor trebui bagati, e inevitabil. Fie ca o faci acum fie ca o faci dupa aia tot trebuie sa o faci. Diferenta e ca acum banii sunt ieftini, iar pe masura ce criza se va adanci bani vor fi tot mai scumpi si mai greu de gasit.

De ce statul roman sta in expectativa

Sunt 2 motive din punctul meu de vedere:

  • nu avem bani (dar vezi explicatia de mai sus). E irelevant. Daca nu ai bani te imprumuti acum pentur ca banii sunt ieftini si mai usor de gasit;
  • nu stim cat dureaza toata situaita asta. Asta e marea necunoscuta! A tuturor nu numai a noastra! Daca dureza mult si bagi bani in economie acum e posibil sa-i bagi degeaba pentru ca nu vor avea efect (nu e chiar asa, citeste mai departe sa vezi de ce). Daca nu bagi bani si dureaza mult efectul va fi acelasi cu daca bagi bani si dureaza mult, adica colaps. Asta in cazul in care banii aia nu ii poti baga pe termen nelimitat si in cantitati mari.

Deci, daca criza de coronavirus dureaza mult, rezultatul economic va fi acelasi chiar daca bagi bani chiar daca nu bagi bani. Diferenta este in increderea pe care populatia si firmele o au in tine ca stat. iar ei vor avea incredere mai mare daca tu esti cu ei de la inceput. Daca nu bagi bani increderea dispare.

Daca criza dureaza putin si nu ai bagat bani cand trebuia, efectele e posibil sa fie dezastruoase pentru ca atunci cand vrei sa apesi butonul de on economia nu va demara. De obicei, refacerea asta dureaza extrem, extrem de mult (ani sau decenii). Pentru noi e foarte posibil sa ne dea inapoi in anii ’90 (economic vorbind).

Dupa cum vedeti marea necunoscuta e timpul cat va dura aceatsa epidemie. Dar asta e ceva la care trebuie sa lucreze statul, dar, surprinzator, nu lucreaza. Asta inseamna ca nu are un plan clar si asteapta sa pice de la altii.

Ce ar trebui sa faca statul

Stim ca vem sa dureze putin, asta e clar, dar nu facme nimic in sensul asta. Doar ne protejam si asteptam. Asta e strategia statului roman. Asteptam ca aia mari sa faca ceva. Adica un vaccin ceva. Statul roman nu a creat o echipa e cercaetatori care sa incerce sa gaseasca un vaccin. Avem oameni detepti in Romania, mai destepti decat in alte tari, dar nu folosim resursa asta.

Nu am auzit de o initiativa guvernamentala in sensul asta. Si ar fi fost utila pentru ca daca vrem sa dureze putin toate statele trebuie sa faca ceva. O sa ziceti ca e greu, ca nu avem ce ne trebuie, ca nu avem resurse etc. Avem oameni detepti carora trebuie sa le creezi un mediu in care sa lucreze, iar acest mediu nu costa asa mult cum va asteptati.

Credeti ca Victor Babes sau Pasteur au avut laboratoare de miliarde de euro? Nu, nu au avut si cu toate astea au facut minuni pentru ca erau oameni destepti si dedicati. Iar noi avem si oamenii destepti si pot fi si dedicati. Trebuie sa le dai doar locul in care sa se desfasoare. Cu toate astea statul sta si se uita peste gard asteptand ca altii sa vina cu solutia.

Tot ce am spus denota lipsa de planificare, de viziune si de actiune din partea statului, iar noi vom plati consecintele.

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Analiza de risc pentru cazuri de criza

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Bani in economie si criza de coronavirus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *