Automatizari in logistica – descarcare automata camion

Astazi o sa incep o serie de articole in care am sa va povestesc despre automatizari in logistica, iar in articolul asta am sa va vorbesc despre descarcare automata camion.

Daca o sa citesti pana la final acest articol vei afla urmatoarele:

  • ce operatii din logistica se pot automatiza;
  • cum se poate automatiza descarcarea si incarcarea marfurilor in camion;
  • cateva solutii practice de automatizare descarcare/incarcare camon;

Ce operatii din logistica se pot automatiza

Tehnologia actuala permite sa se creeze un depozit complet automatizat. Sunt solutii de descarcare automata a marfurilor din camion, de punere pe rafturi, de picking, de incaarre marfa in camion. Vorbesc de camion de 24 de tone, dar poate fi automatizata descarcarea si incarcarea in orice camion. O sa vedeti asta mai departe.

Daca o sa citit in continuare seria asta de articole o sa vedeti solutii care va ajuta sa va automatiati intreg depozitul.

Daca ma intrebati pe mine acolo se va ajunge, intr-un viitor nu foarte indepartat. 

Ca sa fie aplicabile pe scara larga, toate solutiile pe care le veti vedea in seria asta de articole ar trebui sa se ieftineasca. Astfel de solutii exista, se pot implementa la ora actuala, dar costa al dracului de mult.

Totusi pana a ajunge acolo ar trebui sa trecem pri mai multe etape, una din aceste etape este implementarea unei solutii WMS. De asta e bine sa te uti si pe solutia WebWMS – solutia gratuita de WMS.

Cum se poate automatiza descarcara si incarcarea marfurilor din camion

E relativ simplu, chiar daca vi se pare complicat. Camionul trage la rampa iar la rampa este un conveior cu role mobile care este la aceiasi inaltime cu camionul. O descarcare automata camion se face simplu:

  • pentru asta camionul trebuie dotat cu o podea mobila. Podeaua se misca cate exteriorul camionului miscand paletii catre conveior.
  • paletii intra pe conveior si sunt impinsi mai departe de paletii care ies din camion sau sunt preluati si deplasati de rolele conveiorului.
  • podeaua mobila a camionului este comandata de catre sofer sau poatefi comandata automat de senzori.

Odata ce marfa a fost preluata de conveiorul din interiorul depozitului camionul este liber sa plece, iar receptia se va face ulterior. Prin aceasta automatizare descarcarea camionului dureaza undeva la 5 minute.

La incarcare operatia se desfasoara in sens invers: marfa se pune pe conveior, conveiorul o impinge in camion, iar din camion este preluata de podeaua mobila. 

Folosind metoda asta se pot incarca si descarca paleti intr-o singura transa: toti odata.

Cateva solutii practice de incarcare si descarcare camion

Aici o sa va pun niste filmulete ca sa vedeti cum functioneaza o descarcare automata camion folosind mai multe metode de descaracare. Eu vorbesc aici de descarcare pentru ca e prima operatie din depozit, daar le fel de bine se poate face si incarcarea.

Filmuletele:

Al doilea film descarcare automata camion:

Al treilea film descarcare automata camion:

Al patrulea film descarcare automata camion:

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *