Analiza de risc pentru cazuri de criza
In articolul asta o sa va povestesc despre cum ar trebui sa se face o analiza de risc in cazuri de criza. Coronavirusul este un caz de criza pentru orice companie. Un scurt rezumat al articolului:
- ce ar trebui sa cuprinda o astfel de analiza
- De unde incepem analiza
- care sunt etapele proiectului
Ce ar trebui sa cuprinda o analiza de risc
In primul rand analiza asta de risc se face cu ceva timp inainte, dar daca nu ai facut-o nu e tariziu nici acum. E bine sa fie facuta inainte pentru ca ai timp sa te planifici si sa implementezi ceea ce ai planificat.
De unde incepem cu analiza de risc?
Primul lucru este sa vedem care sunt procesele critice din companie. De fapt e un pic gresit spus care sunt critice pentru ca procesele ar trebui clasificate in functie de criticitatea lor. Iar asta ar trebui facut pe mai multe niveluri:
- procese critice – sunt procesele fara de care compania nu mai functioneaza. In cazul acestor procese e bine sa ai sisteme de rezerva care sa asiguree continuitatea. Aici nu se includ doar procesele din companie ci si procesele externe companiei, sau clud, gazduire etc. De exemplu: serviciul de internet in cazul companiilor care au vanzari online. E un proces critic, dar care depinde de tine foarte putin,. E doar un exemplu, dar sunt multe alte exemple.
- procese vitale – sunt procese care ingreuneaza activitatea companiei dar care nu pun pe butuci compania. In cazul acestor procese activitatea poate continuua pe o perioada de timp mai mica sau mai mare in alte moduri. De exemplu: facturarea, e un proces care chiar daca nu mai fucntioneaza sistemul IT se poate face manual. O perioada se va face asa, mai greu si cu intarziere, dar se poate face;
- procese fara impact major – sunt acele procese care nu inpacteaza major functionarea companiei.
Pasul 2 in analiza de risc
Se fac scenarii despre cum se poate asigura continuitatea companiei in diverse situatii care au impact asupra companiei. Cum asiguram continuitatea proceselor critice si vitale in companie si cum limitam impactul pe care aceste procese le au.
Aici ar trebui sa aveti mai multe scenarii iar in urma acestor scenarii trebuie sa rezulte masuri. in urma masurilor rezulta planificare si implementare.
Scenariile ar trebui sa includa efectele proceselor asupra companiei pe mai multe linii de resurse. Si resursele ar trebui sa fie clasificate la fel ca procesele: critice, vitale si fara impact major. Combinatia procese resurse trebuie pusa intr-o matrice care sa va dea impactul si posibilele scenarii de lucru si actiuni in cazul fiecarui scenariu.
Dupa ce aveti matricea si scenariile aveti poza mare si clara asupra iimpactului si ce trebuie sa faceti. Urmatorul pas este sa agreati masuri, triggeri si pasii in care se implemnteaza.
Dupa cum vedeti nu e un proces simplu, e destul de complex, iar complexitatea este daca si de faptuul ca este implicata toata compania. Asta mareste complexitatea pe masura ce compania este mare, cu procese si operatiuni complexe.
Concluzie
Daca nu ati facut analiza de risc e cazul sa incepeti sa o faceti. Nu e tarziu si e foarte posiibil ca asta sa va salveze compania. Ideea principala e ca trebuie sa numiti pe cineva in companie care sa va coordoneze tot acest proces. Asta e primul pas, iar al doilea pas este ca persoana aia sa stie ce face si sa fie dedicata acestui exercitiu.
Parerea mea e ca nu trebuie sa lucrati cu juumatati de masura. Daca lucrati cu juumatati de masura efectele nu vor fi cele asteptate.
Daca aveti nevoie de ajutor eu va stau la dispoziitie si ma puteit contacta la datele de contact din partea de sus a paginii.
Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Logistica si criza de personal
Pingback: Bani in economie si criza de coronavirus - Logistic Specialist Blog