Ai lasa un bucatar profesionist sa conduca fabrica ta?

Nu stiu daca stii dar exista o legatura directa intre un bucat profesionist si fabrica ta.

Experienta e relevanta pentru un om pe care ai dori sa-l angajezi in compania ta? Daca da, ai lasa un bucatar sa-ti conduca fabrica? Sunt absolut sigur ca rapsunsul tau la intrebarea asta este un “NU” categoric. Probabil ca mi-ai zice ca sunt nebun ca ti-am propus asa ceva.

Bucatarul profesionist e buna la fabrica ta

Asa sa fie oare? Eu cred ca un bucatar profesionist are mult mai multa experienta in a conduce o unitate de productie. Hai sa vedem ce face un bucatar in bucatatria lui:

  • in primul rand e un manager foarte bun, deoarece are multi oameni in subordine, de diverse categorii
  • reuseste, in mod admirabil, fara prea mult software, sa scoata din niste materii prime, admirabile produse finite intr-un timp dat.

Pentru asta trebuie sa se asigure ca:

  • – are materiile prime,
  • – ca are retetele de “fabricatie”,
  • ca introduce corect in procesul de fabricatie materiile prime sau semifabricatele atunci cand trebuie,
  • ca respecta reteta de “fabricatie” si
  • ca respecta ceea ce si-a asumat in relatia cu clientul, adica sa livraze un produs pe gustul clientului (si nu sunt putine gusturi).

Si toate astea fara prea mult software care sa-l ajute pe linia de “fabricatie” si respectand cantitatile, timpii si procesele prevazute in “tehnologia de fabricatie”.

Mai mult, trebuie sa execute mai multe semifabricate in paralel si sa se organizeze foarte bine in spatiul si cu resursele pe care le are. In plus fata de asta este foarte flexibil, face forecast si respunde promt la cererile clientilor (el impreuna cu echipa pe care o coordoneaza).  Din punctul meu de vedere orice bucatar care tine in mana un restaurant foarte mare, ar putea, fara prea mari probleme sa conduca o fabrica.

Similitudini intre un director de fabrica si un bucat profesionist

Ce altceva mai face un director de fabrica in afara de ceea ce am spus mai sus? Pai cam tot aia, e adevarat cu alte utilaje, alte retete si alte produse finite si semifabricate. Diferenta este ca managerul de fabrica este asistat de ceva sisteme software. Daca ii iei jucariile performantele fabricii scad mult si intr-un timp scurt.

Nu stiu de ce, dar eu am sentimentul ca femeile ar fi mult mai performante decat barbatii intr-un astfel de job (manager de fabrica, zic:)).

Vazand bucatarul din punctul asta de vedere crezi ca exista vreo diferenta majora intre ceea ce face el si un manager de fabrica?

Daca ti-a placut articolul te invit sa-l citesti si pe urmatorul:

Povesti de business-Te invit sa ma inviti la tine

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *