Implementare WMS ERPUncategorized

WebWMS – cum functioneaza administrarea

WebWMS, dupa cum stiti probabil, este solutia de WMS pe care o voi oferi gratuit tuturor companiilor care au nevoie de o astfel de solutie, iar in articolul asta as vrea sa va povestesc succint cum lucreaza administrarea solutiei wms (solutia are o zoa speciala de administrare).

Zona de administrare este zona in care se definesc parametri de functionare ai aplicatiei. Aici au acces doar persoane desemnate si pot efectua operatii specifice.

In primul rand poti crea furnizori si modifica furnizori. Furnizorii nu se pot sterge ci doar se pot inactiva. Fiecare furnizor are statusul activ sau inactiv, statusul activ permite ca acel furnizor sa poate fi folosit in toate zonele, iar statusul inactiv nu mai permite receptia produselor de la acel furnizor. Daca un furnizor devine inactiv se vor putea face toate operatiile cu produsele acelui furnizor (mutare, de marfa , picking, livrare), dar nu se vor mai putea face receptii pe acel furnizor (inactivarea unui furnizor delisteaza automat toate produsele acelui furnizor, dar aceasta functie poate fi dezactivata la cerere). Furnizorii pot fi creati manual in aplicatie sau pot fi importati bulk din ERP folosind un fisier csv. Pentru anumite implementari punctuale se pot crea functii automate de import furnizori noi din ERP in WMS pe masura ce acestia se creaza in ERP sau de incativare a furnizorilor in WMS cand ei au fost inactivati in ERP.

Urmatoarea etapa este cea de creare produse. Produsele pot fi create manual, importate bulk sau, la fel ca la furnizori se poate crea o legatura autoomata intre WMS si ERP care sa gestioneze automat modificarile sau adaugarile de furnizori in ERP direct in WMS (se va crea personalizat in functie de fiecare ERP). La fel ca si la furnizori produsele pot fi listate sau delistate, la produsele delistate nu se mai permite receptia lor, dar se permit toate celelalte operatii.  Fiecare produs are asociat un cod de produs intern (cel care face identificarea unica a produsului in aplicatie), un cod de bara, un cod furnizor, astfel incat sistemul permite receptia acelorasi produse de la mai multi furnizori (cazul retailerilor, care pot avea acelasi televizor de la furnizori diferiti). In zona de conversie coduri se pot defini pentru acelasi produs mai multe coduri de bara pentru clienti diferiti (cazul livrarilor la supermarketuri unde se cer coduri de bare diferite pentru acelasi produs), tot acolo se pot defini coduri de bax sau coduri de palet (daca e cazul). Tipurile de produse se pot defini unic pentru fiecare companie in parte, ceea ce vedeti acum in zona de demo sunt definite de mine ca exemplu. E obligatoriu ca tipurile ambiental si temperatura controlata sa ramana pe pozitii restul se pot defini oricate tipuri doriti, sau pot ramane doar produsele ambientale (daca aveti doar ambientale) sau doar temeperatura controlalta, daca aveti doar temperatura controlala (la cele cu temperatura cotrolalta nu sunt definite intervalele de temparatura pentru fiecare produs, dar, daca e necesar se vor defini la cine are nevoie de asa ceva).

Delistarea/listarea produselor si inactivarea/activarea furniorilor sunt logate ca operatiuni pentru a preveni “semcheriile” si se poate vedea oracand cine a facut operatiunile.

De asemenea se pot defini produse complexe, produse care sunt o combinatie a produselor listate, caz util pentru compunerea produselor promotionale, sau produselor care necesita operatii de productie.

Urmatoarea etape este crearea de filiale si depozite. Fiecare companie poate avea mai multe filiale, iar fiecare filiala mai multe depozite. De obicei fiiliala are mai multe depozite in cazul companiilor de productie unde unei facilitati de productie sunt asociate mai multe depozite: depozit de materii prime, depozit de semifabricate si depozit de produs finit (e doar un exemplu ca sa intelegeti de ce e necesara definire a de depozite in filiala). Acolo unde exista doar un depozit in filiala aceasta facilitate se va inhiba, namaifiind aratata utilizatorilor.

Urmatoare etapa este crearea de celule. Celulele sunt asociate unei filiale, unui depozit al acelei filiale, unei zone din depozit, rand, coloana, nivel si zona de nivel. Nu o sa le explic pe toate pentru ca sper ca le intelegeti. o sa va explic doar zona de nivel, care este portiunea dintre 2 travee ale unui raft pe un anumit nivel si care poate fi impartita in una sau mai multe zone.

De asemenea, aplicatie permite asocierea produselor cu celule, astfel incat anumite celule pot fi blocate pentru a se folosi doar cu anumite produse care vor fi definite aici.

Cam atat despre zona de administrare, aceasta zona din soft este foarte importanta deoarece de aici pleaca toata conceptia softului.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *