Implementare WMS ERP

ROI-ul unei solutii software

roi
roi

Implementarea unei solutii software (ERP, WMS, TMS, etc) este o decizie dificila intr-o companie, deaceea trebuie intodeauna sa calculati Un ROI pentru solutie.

Acum 10 ani era o decizie mai simpla pentru ca nu prea era nimic si trebuia pus ceva, orice care sa fie mai bun decat nimic. Multe dintre companii nu trecusera printr-un astfel de proces de implementare si nu stiau ce va urma.

Introducere

Multe dintre companii nu stiau ce sa ceara de la astfel de solutii si nici nu stiau cum se va comporta o astfel de solutie in timp, dar, cu toate astea, decizia era usoara pentru ca orice e mai bine decat nimic. Adica, pe vremea aia, companiile nu prea aveau nimic si orice era mai bine decat nimic, chiar daca nu era cea mai buna solutie software.

Acum insa, deciziile sunt mai greu de luat, poate si datorita faptului ca oamenii au experienta cu solutiile software si pentru ca au trecut la un alt nivel de analiza. Sau asa cred eu!

Un alt nivel de analiza tine si de ROI-ul unei astfel de solutii software. Nu vreau sa va spun aici cum ar trebui calculat, cu toate ca cred ca ar fi util (dar o sa abordez problematica intr-un alt articol viitor) ci, vreau sa va spun de ce ROI-ul calculat nu ar trebui sa fie mai mare de 2-3 ani. De obicei, furnizorii consacrati de solutii software considera ca 2 ani este un ROI ok pentru o solutie software, adica e optim, iar acest roi nu ar trebui sa depaseasca 3-3,5 ani maxim (3,5 ani e considerat mult, maximul ar trebui sa fie 3 ani).

De ce ROI in 2 ani

Lucuruile sunt simplu de explicat si de inteles. La implementarea solutiei software am dat o suma de bani pentru cumparare de servicii si licente. Dupa implementare platesc o taxa anuala (in transe lunare) care este calculata ca procent din pretul intial.

De obicei, acest procent poate fluctua de la 15% pana la 22% depinde de solutie si de negocierea care se face. Sa luam o medie un procent de 20%, asta inseamna ca in urmatorii 5 ani tu mai platesti solutia software inca odata; de fapt, la fiecare 5 ani de acum incolo tu mai achizitionezi inca odata solutia software.

Daca la fiecare 5 ani cumpar o solutie software ar trebui ca solutia sa o pot plati in 2 ani (din optimizarile pe care mi le aduce sau cresterea de business), iar 3 ani sa marchez profit de pe urma solutiei software. Cu o marja de eroare ma pot duce la doar 2 ani de marcat profit si nu la 3, asta inseamna un ROI de 3 ani.

Ce fac daca solutia software are un ROI mai mare?

In primul rand ar trebui sa calculez ROI-ul, iar daca nu ma pricep eu ar trbeui sa ma ajute furnizorul. Cea mai sigura alternativa, daca nu ma pricep este sa angajez un consultant care sa faca asta pentru mine, pentru ca furnizorul e foarte posibil sa calculeze “sa iasa bine pe hartie”.

Dupa ce am calculat vad ca nu iese la 2 sau 3 ani asa cum am discutat si iese la 5. In cazul asta ar fi bine sa negociez cu furnizorul tarife mai mici si procent de mentenanta (cei 20% de care dicutam) mai mic, astfel incat calculele sa dea tot 2-3 ani. Calculul ROI-ul imi ofera o parghie importanta de negociere cu furnizorul si de aceea ar trebui sa o folosesc.

De ce platesc solutia software odata la 5 ani?

Explicatiile sunt iarasi simple: pentru ca marea majoritate a solutiilor folosesc tehnologie Microsoft pentru dezvoltare. Asta e o industrie in care producatorul suprem, Microsoft schimba tehnologia ca sa aiba venituri si asta se propaga in lant mai jos. Schimbarile de tehnologie presupun adaptari si mentenanta ale solutiilor.

Asta e un aspect, alt aspect este cel dat de faptul ca din cand in cand trebuie intervenit asupra solutiei pentru a o intretine, cu toate ca o solutie robusta si verificata in piata nu prea are nevoie de asta. Din cauza asta eu sunt adeptul tehnologiei web si a softurilor cu surse deschise pentru programare (gen PHP, Mysql, etc) care nu prea sufera modificari in timp astfel incat sa fie nevoie adaptarea la noile cerinte.

O solutie dezvoltata in PHP acum 8 ani ruleaza si acum fara probleme si fara modificari. In cazul asta mentenanta este mai scazuta si lipsesc costurile cu licentierea sau sunt mult diminuate si costurile totale sunt mult diminuate. Totusi, trecerea de la tehnologia Microsoft la tehnologia web deschisa se face destul de greu, este chiar insesizabila, cel putin in Romania, dar si in alte zone.

Acum ca stii cum ar trebui sa fie ROI-ul si de ce, mai ramane sa il si caclulezi, dar asta intr-un alt articol.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

2 comentarii la „ROI-ul unei solutii software

  • Multumesc pentru articol. Ar fi interesant si ce ar insemna sa faci o aplicatie (erp) de la zero, in house (sau cu free lancer): care sunt riscurile si avantajele acestei alegeri, cand alegem sa facem cu o firma si cand cu freelanceri.

    Răspunde
    • Hai sa avem o dicutie fata in fata. Ai datele mele de contact pe site ma poti suna si iesim sa discutam.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *