Logistica automatizata si robotizata

Am inceput o serie de articole in care va vorbesc despre logistica automatizata si robotizata. In seriiele de articole care le-am scris si care vor urma va povestesc despre cum logistia poate fi automatizata cu tehnologiile actuale. Si avem tehnologii care pot face logistica unei companii complet automatizata si fara oameni.

Daca o sa citesti acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

  • cum logistica automatizata te poate ajuta sa devii eficient in viitor
  • cum se vor schimba modele de afaceri datorita logisticii automatizate

Cum logistica automatizata te va ajuta sa devii mai eficient in viitor

Spun in viitor pentru ca la momentul actual aceste tehnologii sunt scumpe. Tehnologia exista, poate fi utilizata, dar este scumpa la momentul actual. Automatizarea logisticii poate fi facuta de la descarcarea masinii pana la incarcarea masinii.

Logistica automatizata va putea, in viitor, sa te ajute sa reduci numarul de oameni care vor lucra in depozit si numarul de soferi pe distributie. 

Eficienta in logistica automatizata va fi data prin anularea limitarilor pe care noi oamenii le avem. Oamenii pot lucra in mod eficient doar 8 pre pe zi pe cand robotii si masinile pot lucra 24 de ore. Singura conditie este sa aiba suficienta energie ca sa poata sa faca asta. De asemenea, masinile nu se imbolnavesc si nu lipsesc de la munca ceea ce face ca productivitatea sa fie constanta si predictibila pe parcursul intregului proces.

Toate astea vor duce la reduceri de costuri si la predictibilitate si procese constante. 

Pe masura ce oamenii vor fi inlocuiti de masini vor trebui sa se mareasca numarul de oameni care vor intretine masinile si utilajele, deci oamenii nu vor dispare complet din peisaj, dar nu vor mai direct implicati in proces.

Cum se vor schimba modele de afaceri datorita logisticii automatizate

In primul rand costurile de pornire a unei astfel de afaceri va fi mult mai mare decat in prezent. Asta deoarece costurile utilajelor si softurilor vor fi mai mari. Asta inseamna ca numarul celor care vor putea investi intr-o astfel de afacere va scadea.

In momentul acela nu va mai conta expertiza si optimizrile deoarece masinile si robotii vor fi achizitionati cu expertiza si optimizari. Va fi un pachet oferit de furnizorii de astfel de servicii. 

Logistica automatizata inseamna masini automate care trag la rampa si descarca automat marfa. Apoi marfa este preluata de un conveior si adusa in depozit. Din conveior este preluata de un stivuitor automat care este dusa intr-un raft, de acolo e preluata de VNA-uri automate o poate pune in raft si o poate lua din raft, iar apoi este dusa pe un conveior care o incarca in masina  sau dusa in productie de unde e preluata de alte masini automate care o duc la punctul de lucru.

Toata aceasta tehnologie de a face logistica automatizata este disponibila acum, dar la momentul actual costa extrem de mult, un depozit complet automatizat, in functie de marime, poate ajunge de la cateva milioane de euro la zeci de milioane de euro.

De asemenea solutiile software vor fi mai multe: WMS, o solutie de coordonare integrata a masinilor, o solutie de mentenanta si monitorizare a masinilor etc. Toate aceste solutii vor trebui sa lucreze impreuna. De asemenea inainte de aincepe afacerea si de a achizitiona utililajele vor fi solutii de simulare a proceselor si de optimizare.

Concluzie

Toate aceste solutii exista si acum dar sunt scumpe si nu sunt eficiente decat dupa un anume volum de marfa. Adica ai nevoie de masa critica mare pentru a putea face eficiente aceste solutii. Asta e motivul pentru care le vedeti doar la jucatori globali gen Amazon sau Alibaba.

Daca ti-a placut articolul te rog citeste-l si pe urmatorul: Automatizari in logistic – descarcare automata camion

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *