Logistica automatizata – ce sunt AGV-urile

In acest articol am sa va vorbesc din nou despre logistica automata. As vrea sa va povestesc despre AGV-uri.

Daca o sa citesti acest articol pana la final vei afla urmatoarele:

  • ce sunt AGV-urile;
  • Cum le poti folosi;

Ce sunt AGV-urile

AGV este acronimul de la Automated Guided Vehicle sau in romana Vehicule ghidate automat. Astfel de vehicule sunt folosite in depozite pentru a transporta marfa. AGV-urile arata ca niste mici masini care se pot deplasa controlat intr-un depozit. Deplasarea controlata este asigurata de catre un soft special. Cu ajutorul acestui soft AGV-urile stiu ce au de facut, se orienteaza in depozit si evita coliziunile atat intre ele cat si cu alte pbiecte statice.

Sunt mai multe tipuri de vehicule automate produse de mai multe companii. Fiecare dintre acestea pot fi folosite la mutarea paletilor sau chia la operatiuni de picking. Unele dintre astfel de vehicule automate avand posibilitatea de a deplasa rafturi cu produse pentru a putea fi pickuite.

Daca ar fi sa le categorisim dupa modul de ghidare exista mai multe tipuri de AGV-uri

  • cele ghidate prin sina; aveti mai jos un film in care sa vedeti cum functioneaza
  • cele ghidate magnetic; sunt similare cu cele ghidate prin sina numai ca in locul sinei in podea a fost indrodus un ghidaj magnetic iar AGV-ul urmeaza acel ghidaj. ghidajul magnetic poate fi continuu sau discontinuu;
  • cele cu ghidaj prin laser; acestea sunt cele mai avansate folosind fascicule laser pentru a se orinta si a identifica obstacole. Pe obstacole sunt montatate placi reflectorizante pentru ca AGV-urile sa le poata identifica. Mai jos aveti un film in care vedeti toate tehnologiile;

Cum le poti folosi

Cele mai comune utilizari ale acestor vehicule automate sunt in zona de productie la aprovizionarea punctelor de lucru cu materie prima. De asemenea, se folosesc la preluarea produselor finite sau semifabricate si aducerea lor in zona de stocare.

Stivuitoarele automate, despre care am scris in acest articol , pot fi considerate AGV-uri Cu toate astea perceptia comuna este ca AGV-urile sunt genul de masinute care intra sub palet il ridica si il transporta fara insa a-l putea pune pe raft la inaltime. Asa cum va spuneam momentan sunt folosite in mediile de productie datorita costurilor mari de achizitie a sistemelor.

Ele ridica si unele probleme legate de managementul energetic, o flota de astfel de vehicule necesitand un management energetic complex.

Daca ti-a placut articolul acesta te invit sa-l citesti si pe urmatorul: Logistica automata – masini autonome

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *