Intraprenor – din alta perspectiva

intraprenor
intraprenor

Am mai vorbit despre conceptul asta, de intraprenor, concept care a luat ceva avant mai ales in multinationale. Daca nu stiti ce inseamna sau vreti sa vedeti cu ce se mananca cititi acest articol : Intraprenor.

Aticolul acesta, daca vei avea rabdarea si bunavointa sa-l citesti sin scoarta in scoarta it va fdezvalui urmatoarele informatii:

  • cum se intampla lucrurile intr-o organizatie structurata;
  • cum se intampla lucrurile intr-o organizatie de tip antreprenorial;
  • cum uneste conceptul de intraprenor lucrurile bune din cele doua;

As sa va prezint o noua perspectiva asupra intraprenoriatului in organizatii si o sa intelegeti de ce e el bun.

Cum se intampla lucrurile intr-o organizatie structurata

Intr-o organizatie structurata lucrurile se intampla asa: oamenii sunt doar niste executanti. Nivelul lor de decizie privind rezolvarea problemelor este destul de scazut. De obicei o problema care se intampla la cel mai de jos nivel este rezolvata, in functie de gravitate, de la 1 pana la 4 niveluri de management superioare.

In organizatiile multinationale se doreste o astfel de abordare si datorita faptului ca se doreste uniformizarea modului de lucru peste tot. Nu e o regula 100% generala, dar e destul de raspandita. Asta inseamna ca decizia nu se ia la locul si momentul in care se intampla problema. Decizia si rezolvarea sunt decalate in timp si spatiu fata de momentul producerii problemei. Asta de obicei e rau pentru organizatie, e rau pentru client si e rau si pentru angajati.

Cum se intampla lucrurile intr-o organziatie antreprenoriala

Intr-o organziatie de tip antreprenorial deciziile sunt foarte mult descentralizate. Se reduce extrem de mult decalajul de timp si spatiu intre momentul producerii problemei, luarea deciziei si aplicarea masurilor corective. Adica, in foarte multe cazuri decizia, actiunile si remedierea se produce la nivelul 1 de management fata de locul si momentul producerii problemei.

In foarte putine cazuri problemele se rezolva la nivelul 2 de management. Asta inseamna rapiditate si agilitate in rezolvarea problemelor. Asta duce la lipsa frustrarilor pe toate planurile (angajat, clienti si organizatie). Intr-un astfel de caz e foarte posibil ca daca angajatul nu este experimentat rezolvarea si actiunea sa nu fie cea mai buna. Pe masura ce angajatul exerseaza va deveni din ce in ce mai bun, iar solutiile si metodele de rezolvare vor fi mai rapide si mai bune.

Cum uneste intraprenorul cele 2 concepte

Conceptul asta de intraprenor vrea sa aduca in organizatiile structurate un astfel de proces (printre altele). Adica sa faca in asa fel incat rrezolvarea problemei sa fie la un nivel de management cat mai mic fata de locul si momentul producerii problemei. Asta inseamna ca o organizatie structurata va deveni mai agila, fara a pierde foarte mult din avantajele pe care structurarea le aduce,

Este un concept foarte interesant care poate sa aiba succes in organizatiile structurate. Poate duce la descentralizarea deciziilor si la rezolvarea mai rapida a problemelor. Totusi cred ca e mult mai greu de facut cu oameni din interiorul organizatiei. Cred ca e mult mai usor de facut cu oameni care au lucrat in organizatii de tip antreprenorial. Astfel de oameni sunt mult mai dispusi la asumarea de riscuri si la luare de decizii local.

Pana la aparitia unui astfel de concept, acela de intraprenor, oamenii care veneau din mediul antreprenorial nu prea erau acceptati in mediul multinational, reciproca fiind si ea valabila datorita faptului ca un om care era invatat sa ia decizii si sa rezolve problemel rapid, asumandu-si atat meritele cat si riscurile devenea extrem de repede frustrat in tr-o multinationala, si un om din multinatioanla invata doar sa execute devenea extrem de neapreciat intr-o firma antreprenoriala unde i se cerea sa ia decizii si sa rezolve probleme.

Nici in cazul asta nu exista o reteta de succes, dar pasii aufost facuti prin factul ca acest cocept de intraprenor a inceput sa prinda viata in organizatiile structurate de tip multintionale.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *