Dubla masura

dubla masura

dubla masura

Acum ceva timp am vazut un film despre viata lui Michael Jackson, un film foarte bun si inspirational. Nu il mai gasesc pentru ca am vrut sa-l pun aici ca sa il puteti vedea si voi. Daca nu stiati Michael este cel care a inventat videoclipul, adica povestea filmata care este in concordanta cu cantecul. La un moment dat, cand inregistra Thriller (unul dintre cele mai mari hit-uri ale lui) pe ultimele etape de inregistrare a muncit forte mult pentru ca nu ii iesea ceva. Era cu echipa lui acolo si dupa multe incercari i-a iesit asa cum vroia. Sunetistul ii zice ca nu e bine ca nu se aude perfect si ca ar mai trebui ajustat sunetul un pic, iar Michael i-a zis ca asa trebuie sa fie: nu perfect ci sa transmite emotia si mesajul care trebuie.
Am facut introducerea asta ca sa va povestesc o mica intimplare petrecuta mie de curand. Primesc un email de la o doamna care a citit un articol de pe blogul meu, iar articolul avea niste greseli de ortografie si gramatica. Ii multumesc pentru efort si dansa imi zice ca ar trebui sa scriu corect atat in romana cat si in engleza ca, daca as scrie mai corect, ar veni mai multi oameni pe blog.
Eu sunt inginer, si exista o vorba care zice ca „inginerii sunt la fel ca si ciinii, au privirea inteligenta, dar nu stiu sa se exprime”. De ce eu inginer ar trebui sa fie expert in limba romana si in limba englaza? Doar pentru ca scriu pe un blog si ca sunt nativ vorbitor de limba romana? Eu nu vreau sa fiu asa si nici nu vreau sa pozez altfel decat sunt. De ce eu ar trebui sa fiu asa si ceilalti care utilizeaza zilnic un browser web sau un client de email sa nu stie o boaba de programare? De ce cei care conduc masinile zilnic catre serviciu pot conduce acele masini fara sa stie o iota de mecanica sau sa sa poata face asta fara sa fie piloti de raliu? De ce oameni care nu au nici o treaba cu transportul pot transporta marfa sau pot primi colete si cumpara din magazine? In spatele actiunilor astora e foarte multa logistica, si totusi multi facem asta fara sa stim sa vorbim logistica!
De ce aveti pretentie de la mine, care sunt inginer sa stiu limba romana la perfectie cand voi cei care stiti limba romana la perfectie nu stiti sa rezolvati o ecuatie de gradul 2, si ati facut asta in scoala si folositi matematica zilnic. De ce nu stiti sa calculati o acceleratie cu toate ca mergeti cu masina zilnic? Oare nu ar trebui sa stiti asta, ca doar le-ati facut in scoala si sunt elemente esentiale care le folositi zilnic?
Realitatea este ca noi, oamenii, avem dubla masura atunci cand ne judecam pe noi in comparatie cu ceilalti. De multe ori ni se pare ca lucruri esentiale pe care noi le stim si care sunt de baza pentru noi ar trebui sa le stie toti la perfectie si ca nu e permis nimanui sa faca greseli in domeniul pe care noi il stim cel mai bine. Dar, consideram normal sa nu stim sa rezolva o ecuatie de gradul 2 sau sa calculam acceleratia unui vehicul, chestiuni care sunt elementare pentru un inginer.
Avem pretentia de la IT-isti (si ingineri in special) sa faca niste softuri (produse) perfecte care sa functioneze oricand, oriunde si in orice conditii, dar noi, lingvistii, nu avem pretentia sa dezvoltam niste tool-uri pentru non specialist care sa ii ajute asa cum ne ajuta pe ceilalti tool-urile create de ingineri si IT-isti. Inginerii de multe ori cand creaza ceva, faca acel lucru sa fie „anti prost”, adica, daca scoti o mufa dintr-un device, sa nu poata fi bagata invers, pentru ca daca tu lingvistul gresesti sa nu ai posibilitatea de a strica device-ul ca ai bagat o mufa invers (pe mufa era oricum scris + si -, dar tu nu stii si nu are nimeni pretentia sa stii), sau nu are nimeni pretentia de la tine sa stii ca tavita de la CD/DVD care iese din desktop nu e suport de cafea.
Deci, ca sa rezum, eu scriu aici pentru ca vreau sa transmit niste mesaje, iar modul asta de a le transmite (in scris, pe blog) e doar un ambalaj si am plecat de la premiza ca nu sunt un ambalator bun si nici nu pot fi vreodata pentru ca nu am abilitati lingvistice.
Cei care cititi blogul meu si materialele scrise de mine, sa stiti ca au greseli cu toate ca le corectez de 2-3 ori inainte de a le da drumul Sunt limitat aici si recunosc asta, dar nu imi e rusine, pentru ca sunt inginer si stiu sa bag o mufa in pozitia corecta si sa scriu un cod de program si multe alte lucruri pe care le pot face INGINERII.

In rest numai de bine!