Achizitii si optimizari de stocuriDepoziteManagement flota si masiniSupply ChainTransport si distributieUncategorized

Cursuri de logistica – astazi ele nu mai sunt doar cursuri de logistica

Sunt multe cursuri de logistica in piata, iar daca o sa cautati pe internet o sa vedeti ca au aparut cursuri si au aparut si traineri. Asta e bine pentru ca, pe acest domeniu, ca in orice alt domeniu concurenta e binevenita.

In ziua de azi insa cursurile de logistica nu mai sunt (sau asa ar trebui sa fie) …….doar cursuri de logistica. Iar ceea ce veti citi in continuare nu se aplica numai iin domeniul cursurilor sau trainingurilor de logistica ci si in alte domenii.

Un manager actual, daca vrea sa obtina performante, trebuie sa aiba cunostiinte si abilitati din si in mai multe domenii. Nu spun eu asta ci o spune practica si viata, iar voi stiti asta daca va uitati un pic in jurul vostru. In nici un departament al unei companii un manager si echipa lui nu mai pot functiona fara software. Chiar daca acest software este un “simplu” (nu e chiar atat de simplu) Excel sau un soft dedicat, fara el nu se maii poate trai. Ca sa ajungi insa sa folosesti acel software e important sa stii sa-l implementezi. Implementarea de soft, la fel ca orice alta implementare de orice proiect necesita cunostiinte de project management pentru a putea reusi si performa. Pe langa asta necesita ceva cunostiinte tehnice, nu foarte avansate, dar intelegerea lor te va ajuta sa performezi mai bine si sa rezolvi probleme mai usor.

De asemenea, un manager trebuie sa aiba ceva abilitati de psihologie, de intelegere a modului de functionare a creierului uman si a echipelor si, desigur, nu in ultimul rand, experienta multa de management.

Daca tu ca manager trebuie sa ai astfel de informatii si cunostiinte ma gandesc ca vrei sa ceri de la un trainer care iti preda un curs de logistica sa stie lucruile astea mai bine ca tine si sa-ti poata raspunde la intrebari. Altfel vei cheltui banii de pomana si, vei face la fel ca mine, cand, acum cativa ani cand am participat la un trainig organizat de o asociata de logistica dupa cateva intrebari puse trainerului ne-am dat seama ca nici eu si nici el nu avea ce cauta acolo, asa ca mi-am scos laptopul si mi-am vazut de treaba ingorandu-ne reciproc pentru a nu ne deranja. Am ramas prieteni in final, dar exeperienta nu a fost una placuta.

Cand iti alegi un curs de logistica (am zis ca o sa ma refer in mod special la logistica pentru ca asta fac eu, dar regulile sunt valabile si in alte domenii) ar trebui sa te uti ce experienta are trainerul ala: a implementat vreodata softuri si cate, a creat vreodata soft (desigur ca asta e cireasa de pe tort si asta dovedeste extrem de multe abilitati si cunostiinte pe domeniul respectiv), a lucrat vreoadta in Excel la nivel avansat si stie ca se ceara de la softul ala ca sa-ti poata raspunde la intrebari, are experienta de management si de lucrurl cu oamenii (atentie, experienta de management nu se dobandeste lucrand 15 ani pe aceiasi pozitie intr-o companie ci, e bine sa lucrezi la mai multe pe diverse pozitii pentru a lua contact cu diversi oameni si diverse culturi organizationale, cu diverse moduri de lucru) si, de asemenea, daca are ceva experienta cu psihologia oamenilor si a echipelor si cu modul de functionare si intelegere a creierului uman (desigur ca asta e greu de evaluat, dar o sa-ti dai seama de asta daca te uiti ala ce scrie, ce vorbeste, asta daca scrie si vorbeste….). Oamenii care au predat cursuri toata viata lor, dar nu au lucrat 1 secunda intr-o companie sau au stat 15 ani pe aceiasi pozitie iti vor oferi informatii teoretice, citite in carti sau informatii limitate la o experienta intr-o singura companie si un singur mediu organizational.

Astea fiind spuse ai sa vezi ca daca pui toate criteriile astea pe o hartie vei gasi multe cursuri de logistica in piata, dar….vei gasi extrem de putini oameni capabili si cu experienta dovedita care sa iti raspunda la intrebarile pe care le vei avea la curs. Asta e si unul din motivele pentru care preturile si programele de training difera de la o firma la alta.

Sfatul meu pentru tine este ca inainte sa te uiti la programa pompoasa de training cu denumiri pompoase a fi bine sa te uiti inainte la trainer sa vezi cine e si ce face el in viata lui profesionala de zi cu zi si abia apoi sa te uiti la programa. De foarte multe ori informatiile pe care le obtii la un training pe langa programa de training sunt mult mai valoroase si mult mai utile decat cele obtinute in sala de curs.

In final trebuie sa mai retii un lucru: la un training nu conteaza foarte mult ceea ce iti prezinta trainerul pe tabla sau pe eranul de proiectie ci ceea ce intelegi tu din acele lucruri si cu ce pleci de acolo acasa. Iar ca sa intelegi trebuie sa pui intrebari, iar el trebuie sa fie capabil sa-ti dea rapsunsuri pertinente la intrebari (raspunsurile pertinente nu sunt raspunsuri evazive ci sunt cele care te ajuta sa-ti rezolvi problemele).

Alege intelept si constient avand toate datele pe masa, transparent …….

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *