Control – metode eficiente

control
control

In articolul asta o sa va vorbesc despre control. Controlul este una dintre functiile importante ale managementului.  Modalitatile de control din afacerea ta cu cat sunt mai eficiente cu atat afacerea ta va evolua mai stabil si mai sanatos. Din acest articol vei afla urmatoarele:

  • niste modalitati de control eficiente si destepte in niste locuri din afaceri in care nu te asteptai sa poti controla
  • de ce controlul, chiar daca nu e exact e mai bun decat nimic

Niste modalitati de control eficiente si destepte

Discutam cu cineva despre un business care avea ca obiect de activitate amenajarea de spatii verzi. Business-ul facea amenajari rezidentiale si publice. Omul respectiv fusese sef de echipa intr-un astfel de business. Discutia a inceput de la ideea daca e mai bine ca fiecare om sa lucreze in felul lui sau sa lucreze structurat si controlat. Dupa niste dezbateri de idei amandoi am ajunsla concluzia ca e mai bine sa se lucreze structurat si controlat.

L-am intrebat in businessul de amenajari spatii verzi cum isi controla echipa. Adica, cum se asigura, de exemplu ca copacii sunt plantati la 40 cm si nu la mai mult sau mai putin. Ideea era ca o echipa era formata din 20 de oameni si nu putea sa stea dupa toti si sa masoare daca gropa era la 40 de cm sau nu. Iar raspunsul a fost ca avea incredere in oameni din echipa lui ca fac treaba buna.

Ok, foarte bine! Dar asta nu e control. Exista o metoda simpla si eficienta de a verifica asta fara sa stai dupa fiecare om in parte.

Cum as fi facut eu

Extrem de simplu as fi procedat: as fi pus un semn (o banda lipicioasa) pe fiecare copac la 45 de cm dintr-o culoare stridenta. In momentul cand ii plantau banda trebuia sa se afle tot timpul exact deasupra solului. In felul asta te asigurai ca oamenii si-au facut treaba. Procesul de control e unul desturl de simplu si rapid. Simplu si eficient!

O sa va mai dau exemplu de un proces de control simplu si magnific prin simplitate si inteligenta. Nu stiu daca stiti, dar cand se va face vinul mustul trebuie verificat daca are concentratia de zahar  optima. Daca nu are concentratia de zahar trebuie adaugat zahar pentru a obtine un produs bun.

Laora actuala se folosesc refractrometre ca sa masoare concentratia de zahar. Acum 50-60 de ani nu existau refractometre si cu toate astea taranii masurau concentratia de zahar.

Procesul era unul destul de simplu si eificient: intr-un recipient de 10 litri puneau must si puneau un ou de marime medie in must. Daca se scufunda nu avea zahar suficient si trebuia adaugat zahar. Adaugau zahar pana oul ramena deasupra mustului. Apoi calculau cate cani  de zahar trebui adaugatea intreaga productie de must ca zaharul sa fie suficient. Eficient, simplu si magnific prin simplitatea procesului.

De ce procesul de control nu e obligatoriu sa fie exact

Casi in cazul verificarii mustului procesul de control nu trebuie sa fie tot timpul exact. E bine sa fie exact atunci cand e posibil,  dar de foarte multe ori nu poatefi masurat cu exactitate.  Cauzele sunt multiple, dar uneori timpul si complexitatea procesului de masurare exacta duce la ineficienta procesului in sine.

Un proces masurat inexact, dar masurat este un pare pas inainte pentru business. De obicei e suficient sa folosesti o masurare inexacta ca si trigger ca sa mosori punctual procesul cat mai exact. Adica e complicat si costisitor sa masori tot procesul de fiecare data, dar daca vezi cand se intampla o problema atunci poti masura punctual doar acea portiune mica de proces. Asta salveaza timp si bani. Si, de obicei, se obtine rezultate bune.

De asemenea o masuratoare inexacta dar folosita ca trigger poate fi folosita de cel care executa procesul. O poate folosi pentru autocontrol si autoevaluare ca sa-i arate ca a deviat de la traseul corect. Cu cat? Nu intereseaza, atata timp cat a deviat si se poate corecta repede.

Sper ca ti-a placut articolul si daca ti-a placut te invit sa-l citesti si pe acesta: Sales feedback

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *