Ce inseamna receptie

receptie
receptie

Daca vrei sa afli ce inseamna procesul de receptie in logistica ai ajuns in locul potrivit, articolul acesta iti va explica detaliat ce inseamna.

Un rezumat scurt al articolului iti va prezenta ce vei citi in acest articol:

  • ce inseamna receptie;
  • care sunt documentele de receptie;
  • cum se poate face receptia;

Ce inseamna receptie

Receptia este procesul care se desfasoara intr-un depozit atunci cand produsele intra in depozit si se dreste introducerea lor in gestiune.

Receptia se face la intrarea marfurilor in depozit pe baza documentelor care insotesc produsele si care dovedesc proprietatea marfurilor. Dupa recetie si confirmare documentelor fac dovada transferului dreptului de roprietate al produselor de la furnizor la client.

Care sunt documentele de receptie

Documentele cu care pot sosi produsele pentru receptie sunt: facturi sau avize de insotire (vezi aici de inseamna aviz de insotire).

Prin operatia de receptie se verifica da catre un om numit receptioner daca produsele sosite fizic sunt aceleasi cu cele de pe documentul insotitor. In procesul de receptie se verifica:

-denumirea;

-codurile produselor;

-cantitatea produselor.

Se mai pot verifica suplimentar, la anumite produse:

-termenul de valablitate;

-lotul;

-autorizatii de punere pe piata;

-certificate de conformitate, garantie etc.

In urma procesului de receptie se emit 2 documente (in mod normal): NIR-ul, adica nota in intrare recetie si nota de diferente. Nota de diferente arata diferentele dintre ceea ce s-a receptionat fizic si ceea ce era inregistrat pe documentele de insotire ale produselor.

Cum se poate face receptia

Receptia produselor se poate face manual, cu inregistrare manuala pe documentele a conformitatilor si lipsurilor (asta se intampla la foarte multe companii in Romania) sau cu ajutorul unei solutii software numite WMS . In acest caz in care receptia produselor se face cu ajutorul unor scanere de cod de bara. Operatia se face prin scanarea codurilor de pe produse si confirmarea cantitatilor fizic existente a produselor.

Atata in cazul receptiei manuale cat si a celei cu ajutorul WMS-ului se emit aceleasi documente care finalizeaza procesul de receptie. Singura diferenta fiind ca la receptia cu ajutorul WMS aceste documente se emit automat din soft.

Daca mai ai intrebari sau nelamuriri despre recetie te rog sa ma intrebi si iti voi raspunde.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *