Ce inseamna receptie

Daca vrei sa afli ce inseamna procesul de receptie in logistica ai ajuns in locul potrivit, articolul acesta iti va explica detaliat ce inseamna.

Receptia este procesul care se desfasoara intr-un depozit atunci cand produsele intra in depozit si se dreste introducerea lor in gestiune.

Receptia se face la intrarea marfurilor in depozit pe baza documentelor care insotesc produsele si care dovedesc proprietatea marfurilor, iar dupa recetie si confirmare documentelor fac dovada transferului dreptului de roprietate al produselor de la furnizor la client.

Documentele cu care pot sosi produsele pentru receptie sunt: facturi sau avize de insotire (vezi aici de inseamna aviz de insotire).

Prin operatia de receptie se verifica da catre un om numit receptioner dca produsele sosite fizic sunt aceleasi cu cele de pe docuemntul insotitor. In procesul de receptie se verifica denumirea.codurile produselor si cantitatea produselor. Se mai pot verifica suplimentar, la anumite produse, termenul de valablitate, lotul, autorizatii de punere pe piata, certificate de conformitate, garantie etc.

In urma procesului de receptie se emit 2 dicumente (in mod normal): NIR-ul, adica nota in intrare recetie si nota de diferente. Nota de diferente arata diferentele dintre ceea ce s-a receptionat fizic si ceea ce era inregistrat pe documentele de insotire ale produselor.

Receptia produselor se poate face manual, cu inregistrare manuala pe documentele a conformitatilor si lipsurilor (asta se intampla la foarte multe companii in Romania) sau cu ajutorul unei solutii software numite WMS, caz in care receptia produselor se face cu ajutorul unor scanere de cod de bara prin scanarea codurilor de pe produse si confirmarea cantitatilor fizic existente a produselor.

Atata in cazul receptiei manuale cat si a celei cu ajutorul WMS-ului se emit aceleasi documente care finalizeaza procesul de receptie, diferenta fiind ca la receptia cu ajutorul WMS aceste docuemnte se emit automat din soft.

Daca mai ai intrebari sau nelamuriri despre recetie te rog sa ma intrebi si iti voi raspunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.