Ce inseamna put-away

Put-away este un termen folosit de sistemele WMS pentru a desemna o operatiune specifica din depozitul de marfa. Termenul este unul care vine din engleza, iar in traducere libera inseamna a da deoparte.

Intr-un depozit de logistica prima operatiune care se face atunci cand marfa soseste in depozit este operatia de receptie. Dupa ce se se finalizeaza operatiunea de receptie marfa trebuie data la o parte (put-away) din zona de recetie si dusa in alta zonae din depozit, de obicei in zona de stocare (dar nu numai) pentru a elibera zona de receptie pentru o noua receptie.

In romaneste operatiunea se traduce prin mutarea marfurilor din zona de receptie in alta zona. Deci, operatinea asta de put-away este de fapt o operatiune de mutare a marfurilor din anumite zone a depozitului in alte zone a depozitului pentru a face loc altor marfuri si pentru a nu bloca fluxul in cazul in care fluxul este continuu. De fapt, atunci cand ganditi operatiile din depozit, e bine sa le ganditi in flux continuu pentru ca nu stiti ce se va intampla in viitor si e bine sa fiti pregatiti.

Termenul, asa cum va spuneam, este folosit si impamantenit mai degraba in sistemele WMS decat in limbajul normal de logistica din Romania. Nu o sa  intalniti denumirea asta in depozitele unde nu exista un WMS sau la oameni care au lucrat doar in depozite fara WMS.

Motivul pentru care am scris acest articol a fost sa va explic ce inseamna put-away pentru ca poate parea derutant pentru cei care nu au lucrat pana acum cu Un sitem WMS si care iau contact cu acest termen fara sa stie ce inseamna.

In WebWMS nu folosim acest termen ci folosim traducerea lui aceea de mutare marfa.