Ce inseamna picker

Am vazut ca tot mai multi oameni nu stiu ce inseamna picker si de aceea am dorit sa explic asta in acest articol. Picker este acel lucrator din depozit care face operatiunea de picking, termenii vin din engleza si s-au pastrat asa pentru ca tradusi in romana nu sunt foarte relevanti (nu doar picker si picking, mai sunt si alti termeni din logistica care au fost pastrati cu denumirea din logistica). Picker in romana s-ar traduce cu culegator.

Operatiile pe care le face un picker se cheama picking, adica culegere in romana. Fizic operatia costa in preluarea unei liste de comenzi, lista de comenzi care contine produsele comandate de catre un client si se duce in depoit sa culeaga (sa faca picking) acele produse. El trebuie sa se duca la fiecare locatie unde se afla produsul de pe lista si sa ia cantitatea de pe lista de picking. Dupa ce termina acel produs se deplaseaza la urmatorul si tot asa pana termina lista de picking (lista de comenzi). Toate aceste produse le colecteaza intr-un cos sau pe un palet, in functie de marimea si cantitatea produselor. Asta inseamna ca pickerul trebuie sa ia de la inceput cosul sau paletul pentru a putea pune produsele colectate.

Pickerul poate lucra manual (aici ma refer la o lista de picking pe hartie) sau asistat de un soft. Ca sa va faceti o ideea mai buna despre ce inseamna picker trebuie sa va ganditi la voi cand va duceti la cumparaturi. Fiecare dintre voi sunteti pickeri atunci cand va duceti la cumparaturi, adica aveti o lista de cumparaturi va duceti la fiecare locatie a produsului in supermaket puneti produsele in cosul de cumparaturi si faceti operatiile astea de picking pana cand finalizati lista de cumparaturi. Diferenta dintre voi la cumparaturi si un picker este ca el va face aceleai operatii cu o alta lista dupa ce a terminat-o pe prima si el trebuie sa mai fie si performant.

Cand ma refer la faptul ca pickerul poate lucra manual inseamna ca el are ista de produse printata pe o hartie (asa cum aveti voi lista de cumparaturi), fiecare produs cu denumire, cod produs, cantitate si el merge sa faca picking cu aceasta lista. Cand ma refer la faptul ca poate fi asistat de un soft inseamna ca el are lista respectiva pe un terminal mobil asemanator cu un telefon mobil, acesta ii spune la ce locatie sa se duca pentru a gasi produsul (ceea ce nu se intampla in cazul manual, pickerul trebuind sa stie el locatia) si ii spune daca e corect prin scanarea unor coduri de bare (o sa dezvolt asta intr-un alt articol). Un astfel de soft se cheama WMS (warehouse management system), WebWMS este un astfel de soft gratuit.

Nivel de regatire necesar pentru picker: minim scoala generala, dar e de de preferat liceu (trebuie sa stie sa numere, sa citeasca si sa faca calcule matamatice, adunari scaderi etc). Verificati la angajare ca stie sa citeasca, sa scrie si sa fac calcule matematice;

Nivel de salarizare: De obicei este pe al doilea nivel de slaarizare intr-un depozit primul nivel, cel mai de jos fiind manipulantul de marfa. El este ceva mai specializat fata de manipulant deoarece trebuie sa stie locatia produselor si sa cunoasca produsele (daca nu exista WMS).

NIvel de dependanta a companiei fata de el: Riicat spre critic daca nu se lucreaza cu WebWMS (sau orice alt WMS). Intr-un depozit cu locatii multe si produse multe unui picker nou ii va fi greu sa invete intr-un timp scurt toate produsele si locatiile lor , de aceea productiviatea va scadea foarte mult atunci cand un picker sau mai multi pleaca. Daca se foloseste WebWMS dependenta scade pana la minim devenind o pozitie de rulaj din una extrem de specializata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.