Ce inseamna gestiune

gestiune
gestiune

Gestiune este un termen folosit in logistica si se refera la procesul de administrare al produselor sau bunurilor unor companii. In logistica atunci cand discutam despre gestiune discutam, de obicei, despre administrarea produselor dintr-un depozit.

Articolul acesta te va face sa intelegi urmatoarele:

  • ce presupune gestiunea
  • cum se poate face gestiunea depozitului

Ce presupune gestiunea

Gestiunea presupune tinerea unor registre (pot fi manuale sau electronice) si care permit ca fiecare produs sa fie identificat unic. Trebuie sa se stie in orice moment urmatoarele:

-ce catitate de marfuri exista,

-ce cantitate de marfuri au intrat,

-cand au intrat in depozit

-de la ce furnzior, cine a facut receptia lor si cand,

-ce marfuri au iesit din depozit,

-cand si catre ce client.

De asemeena gestiunea presupune sa se stie in permanenta care produse sunt in stare buna si care sunt deteriorate.

Toate aceste miscari de marfa din gestiune pot fi inregistrate manual pe diverse documente (fise de magazie, fise de stoc etc). Gestionarea manuala a acestor miscari este destul de greoaie si consuma timp si resursa umana pentru a fi tinuta corect.

Datorita miscarii rapide a marfurilor in cazul gestiunilor tinute manual exista un decalaj intre miscarea fizica a marfurilor si inregistrarea lor in documente, ceea ce duce la diferente de stoc fizic (ce e real in depozi) si scriptic (ce exista inregistrat in documente).

Cum se poate face gestiunea depozitului

Gestiunea depozitului se poate face folosind solutii software performante si specializate. O astfel de solutie software se cheama WMS (warehouse management system). Daca vreti sa vedeti cum functioneaza o astfel de solutie software puteti testa gratuit solutia noastra WebWMS, o solutie gratuita si performanta.

O solutie WMS, datorita faptului ca face intrarea si iesirea marfurilor autmatizat rezolva problema decalajului intre miscarea marfurlor si inregistrarea miscarilor in gestiune (rezolva problema decalajului intre stocul fizic si stocul scriptic).

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

One thought on “Ce inseamna gestiune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *