Transport si distributie

TMS – transport management sistem

tms
tms

TMS se refera, in general la o solutie software de management a transporturilor, reusind sa acopere toate necesitatile pe care o firma de transport sau distributie le poate avea. In Romania, cu toate ca exista citeva solutii, firmele nu utilizeaza un astfel de soft, uilizand in mod preponderent fisiere exel dispersate si chinuitoare.

Comenzile si relatia cu clientii nu se administreaza folosind o astfel de solutie, Comenzile se receptioneaza pe telefon sau email si sunt tinute in dosare sau aruncate, astfel ca nu poti avea o imagine asupra comenzilor clientului, decat folosindu-te de ceea ce iti spune dispecerul.

Inexistenta unui astfel de soft face companiile sa fie foarte depandente de oameni, de dispeceri in principal si face ca numarul dispecerilor sa fie mai mare decat ar fi necesar in mod normal. Dispecerul trebuie sa aiba de cele mai multe ori o abilitate in a sti ce masina este partial incarcata si daca mai poate pune marfa in ea si ce masina este incarcata si nu mai poate aloca marfa pe ea sau ar trebui sa aiba o fisa zilnica pentru fiecare masina si sa noteze acolo cata marfa a alocat pina la un anumit moment pentru a nu depasi capacitatea masinii. De cele mai multe ori astfel de lucruri se intimpla destul de greu si cu mare consum de timp, deoarece daca dispecerul are mai multe masini nu va putea tine evidenta lor in mod corect.

In lipsa acelui dispecer urmarirea acestor curse sau alocarea lor va fi o munca pe care altcineva nu o va putea face foarte repede si foarte usor.

Beneficii TMS -transport management system

Automatizarea unei astfel de munci aduce beneficii majore intr-o companie:

– relatia cu clientul se ridica ala alte standarde deoarece el poate vedea oricand daca marfa lui a fost alocata sau nu pe masina(nu va mai trebui sa sune la un dispecer care e oricum asaltat de telefoane); daca esti firma de transport clientul va vedea imediat pe internet cand i-a fost alocata masina pentru marfa sa scutind astfel timp pretios sau telefoane, iar daca esti firma de distributie clientul va putea vedea ca marfa lui a fost alocata pe masina si va putea vedea si ora aproximativa de livrare;

– dependenta de dispeceri se reduce semnificativ; daca fara TMS ca sa formezi un dispecer nou iti trebuie 2 luni, cu TMS vei putea sa-l formezi in 2 saptamini;

– reduceri de costuri; in primul rand se reduce numarul de dispeceri, daca aveati 5 veti folosi 3 dupa implementarea unui TMS, masinile vor fi incarcate mai eficient, iar dispecrii vor lucra toti pe aceleasi masini fara a mai fi obligati sa-i alocati pe zone sau pe anumite masini, asta duce la faptul ca daca pleaca unul va fi usor suplinit de ceilalti;

– rapoarte si situatii exacte: daca pina a avea un TMS nu puteati urmari cu acuratete timpul scurs de la intrarea comenzii si pina la livrarea ei acum veti putea face asta si veti putea reduce timpul de verificare a facturilor, timpul de generarea al oricarui raport;

Un TMS isi va simtita utilitatea atunci cand volumul zilnic de munca este mare, iar datorita acestui volum de munca posibilitatea dispecerilor de a gresi se mareste, posibilitatea de a aloca comenzi gresite pe o masina creste, posibilitatea de  a uita comenzi nealocate creste. Asta duce la munca dubla, la intirzierea sau aminarea livrarilor si la un serviciu slab calitativ pentru clienti, si  nu in ultimul rand la posibilitatea de fraudare a sistemul.

Un TMS va face usor de gestionat ambalajele si materialele, ceea ce pentru orice firma care nu are un astfel de sistem este un cosmar si se pierd foarte multi bani, 1% din cifra de afaceri se piarde datorita negestionarii corecte a paletilor si ambalajelor (la unele firme si industrii procentul poate fi mai mare).

Eu am dezvoltat o solutie TMS foarte elastica (poate fi modificata rapid sau i se pot adauga module noi), bazata pe experienta mea de 10 ani in logistica si transport in special si care rezolva nevoile oricarei firme car eactiveaza in Romania.

Solutia poate fi testata aici: WebTMS

Este o solutia bazata pe tehnologie web, deci functioneaza ca un website putand fi accesta de oriune, fara a avea nevoie de computere foarte performante.

Costurile generate de un astfel de soft sunt amortizate in 1-2 luni de la implementarea lui.

admin

Consultant logistica si supply chain, transport, depozitare, distributie, productie, achizitii, implementare WMS, TMS, APO, ERP

0 comentarii la „TMS – transport management sistem

  • tms amortizat in 1-2 luni? in 1-2 luni abia isi dau oamenii seama ce e ala.in 3-4 luni nu se mai fac greseli….in 6 luni abia ajunge la linia de plutire…astfel de solutii se amortizeaza in minim 2 ani, depinde de anvergura afacerii…..

    Răspunde
  • poate pentru alte solutii, ai dreptate. solutia mea costa 75 de euro pe luna cu tot cu server (spatiu pe server de fapt). crezi ca la banii astia se amortizeaza sau nu intr-o luna?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *